Több tízezer a műszakilag veszélyes gépjármű Romániában

Nincs olyan nap, hogy az autópályákon vagy a határátkelőhelyeken ne tartóztatnának fel túlsúlyos, túlméretes járműszerelvényeket a magyar hatóságok. Ezen kifogásolható közlekedők zöme Romániába tart, az a célállomás.  A  Román Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) és a közlekedési rendőrség által tavaly ellenőrzött gépjárművek közel fele súlyos, gyakran veszélyes műszaki hiányosságokkal küzdött.

 

A Román Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) közleménye szerint a 2020-as év folyamán összesen 64 096, műszaki szempontból „gyanús” járművet ellenőriztek. Ezek nyomán megállapították, hogy a vizsgált járművek 45,61 százaléka súlyos és/vagy veszélyes műszaki hiányosságokkal rendelkezik, és a közutakon való közlekedésre alkalmatlannak nyilvánították azokat.

A leggyakoribb problémák a jelző-világító berendezés (27,7%), a szennyező-, illetve károsanyag-kibocsájtás (21,1%), a tengelyek, felnik, gumik és a felfüggesztés (12,9%), valamint a szélvédő, illetve az oldalsó és hátsó ablakok (11,7%) kapcsán merültek fel. Az ellenőrzött járművek 3,92 százalékánál tapasztaltak problémát a fékrendszerrel kapcsolatban, míg az esetek 1,51 százalékánál a kormányzási rendszerrel volt probléma. A tavalyi év ellenőrzései folyamán összesen 3274 járművet nyilvánítottak közvetlen módon balesetveszélynek, a fékrendszer, a kormányzási rendszer vagy a tengelyek hibái miatt. Az elvégzett mérések eredményeként az is kiderült, hogy 2203 jármű szennyezőanyag-kibocsátása túllépte a maximálisan megengedett értéket – olvasható a kronikaonline.ro magyar nyelvű portálon közzé tett tudósításban.

Az ellenőrzött járművek körülbelül 2,5 százalékánál voltak problémák az időszakos műszaki ellenőrzéssel (ITP), azaz hamis, lejárt vagy törölt igazolással közlekedtek. A gépjármű-nyilvántartási hivatal és a közlekedési rendőrség által közösen végzett ellenőrzések nyomán 2020-ban összesen 20 391 esetben szabtak ki büntetést, 16 592 forgalmi engedélyt vontak vissza, 147 járművet vontattak el, és 269 műszaki igazolást töröltek. Kolozs megyében 2438 járművet ellenőriztek a tavalyi év folyamán, melyek közül 88 bizonyult közvetlenül balesetveszélyesnek. Az ellenőrzött gépjárművek 27,36 százaléka esetében tapasztaltak különféle műszaki hibákat, hiányosságokat, esetleg a jármű irataihoz kapcsolódó problémákat. Kolozs megyében a vizsgált járművek 5,50 százaléka nem felelt meg szennyezőanyag-kibocsátás tekintetében, 2,34 százaléknak járt le, volt hamis, vagy törölt az időszakos műszaki ellenőrzése, 0,7 százaléknak pedig az azonosítással akadtak problémái. A megyében összesen 436 esetben alkalmaztak bírságot, és 391 forgalmi engedély vontak vissza.

A forgalmi engedély bevonása esetén a jármű csak akkor kerülhet vissza a tulajdonoshoz, illetve forgalomba, hogyha sikeresen átmegy a gépjármű-nyilvántartási hivatal kirendeltségeinek műszaki ellenőrzésén. A hivatal hangsúlyozta, hogy a forgalomban végzett ellenőrzések eredményei nem tükrözik a romániai autópark általános állapotát, mert a gépjármű-nyilvántartási hivatal és a közlekedési rendőrség közös akciói azokra a járművekre koncentrálnak, tehát azokat állítják meg ellenőrzés céljából, amelyek műszakilag gyanúsak, szabályos közlekedésre alkalmatlanok – olvasható a kronikaonline.ro összeállításában.

Cash/fotó: police.hu/RAR