Első fokon öt év fegyházat kapott

A Tatabányai Járásbíróság gyorsított eljárásban, felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt 5 év fegyházban letöltendő büntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte a 27 esztendős B Attilát, aki 2021. január 30-án 15 óra 30-kor késsel a kezében kirabolta az egyik trafikot a városban. Az ítélet nem jogerős: az ügyész elfogadta a kiszabott büntetést, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. 

 

A vádirat szerint: a 27 esztendős tatabányai B. Attila 2021. január 30-án 15 óra 30 perc körüli időben, ittasan, arcát sállal eltakarva, fején kapucnival bement a város egyik Nemzeti Dohányboltjába. Az ott tartózkodó trafikost 10 centiméter pengehosszúságú késéve megfenyegette és a kasszában található készpénz átadására kötelezte.

A megrémült sértett, a kasszát kiürítette, 50.500.- forint papírpénzt tett az asztalra és egy maroknyi fémpénzt. A támadó annyira zavarodott volt, hogy csak a bankókat markolta föl, majd futva távozott a helyszínről. Az egész bűncselekményt a trafik biztonsági kamerája rögzítette.

A rabló, hogy a helyszínt minél gyorsabban elhagyja, taxiba ült és úgy vitette magát a város másik pontjára, ahol a frissen szerzett zsákmányából fizette ki a fuvardíjat.

A bűncselekményt követően a rendőrség rövid időn belül nagy erőkkel jelent meg a helyszínen. Megkezdte a forró nyomon üldözést, a környéket lezárták, a lakóépületeket átvizsgálták, lehetséges szemtanúkat kutattak.

A rablás után B. Attila hazament és lefeküdt. a lelkiismerete azonban nem hagyta nyugodni, s mikorra kijózanodott már nem bírta tovább és tárcsázta a központi segélykérő számát és feladta magát.

A rendőrség házkutatást tartott, ám a tettes önként átadta a rabolt pénzből megmaradt 24 ezer forintot valamint azt a kést, amivel a bűncselekményt elkövette.

A vizsgálók gyorsított eljárásban lefolytatták a büntetőeljárást. Tanúként kihallgatták a taxist is. Mivel bebizonyosodott, hogy a bűncselekményről semmit nem tudott, és ezt a tettes is igazolta, így tisztázta magát, és távozhatott.

Az ügyészség is a gyorsított eljárás szabályai szerint kezelte a büntetőügyet, így a Tatabányai Járásbíróság 2021. március 1-én meghozhatta első fokú ítéletét, mely szerint: bűnösnek találta felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettében B. Attilát, akit 5 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte ugyancsak 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ítéletet az ügyész elfogadta, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így az nem jogerős. Tekintettel arra, hogy az ügyész nem fellebbezett, így az elítélt a másodfokú tárgyaláson súlyosabb ítéletre nem számíthat, csak arra, hogy az első fokút helyben hagyják vagy enyhébbre mérséklik. A bíróság emellett úgy döntött, hogy a vádlottat nem helyezi szabadlábra, az eljárás további részét is letartóztatásban várhatja B. Attila.

k.z.t./fotó: police.hu