Ma reggeli lesz és vacsora. Egyszerűt, de finomat a jelszó, amit férfiember is elkészíthet virágos jókedvében.

Kevés olajon néhány csík bacont, vagy akár kolozsvárit serpenyőbe illesztünk, szépen körbe rakva. Pirítjuk, majd  beleütjük a tojást és ízlés szerinti keménységig „tükrözzük”.

Tükörtojás baconnal

Szépen díszítve tálaljuk, s ha az asszonykát meglepjük véle, tán szerzünk egy jópontot aznapra, ami tán beváltható erre-arra.

Ez gyorsan megvolt, készítsünk egy vacsorát is, legyen az a rakott krumpli. Megfőzünk izibe vagy 8-10 tojást, bő kiló krumplit, majd kihűtve megpucoljuk őket. Mellette még pirítunk karikázott kolbászt és virslit is, már aki így szereti. Ezek után egy kivajazott tálba, – például jénaiba – elkezdjük sorba rakni: úgymint krumpli, tojás, kolbászok. Rétegezzük bátran, s időnként egy-egy nyers tojást is ráöntünk, némi reszelt sajt kíséretében, s ez így megyen, míg megtelik az edényünk.

Rakott krumpli, még a jénaiban

Ekkor én tejföllel simogatom a tetejét, s még reszelt sajtot szórok reá. Előmelegített sütőbe teszem, s mintegy 40-45 percig sütöm, ekkorra a sajt is szép pirosra sül. Ezennel készen is vagyunk, némi pihentetés után lehet porciózni.

Azért itt megállnék egy gondolatra, s megemlíteném, hogy a bátrabbak kísérletezhetnek besameles öntettel is, Közép részen, valamint a tetejére, a tejföl helyett, simítva. Ekkor az állaga kissé szaftosabb, csúszósabb lesz, s van, aki így szereti.

Jó munkát, jó mulatást kívánva:

                                                                                      Soós István fakanalas, City ex 22