A Dacia után a Ford is leállítja romániai üzemét

A Ford autógyártó leállítja a romániai Craiován található üzemét nyolc napra a járműgyártásban is használt félvezetők globális hiánya miatt. A közelmúltban ez a második leállás a szomszédunknál. Korábban a Dacia állt le öt napra – közölte szerdán a társaság.

A kényszer-üzemszünetet február 26-tól rendelték el, a termelés a tervek szerint március 10-én indul újra. Az egész világon hiánycikk lett a félvezető, miután kereslete jelentősen megugrott. Erőteljesen nőtt a számítógépek és mobiltelefonok iránti kereslet, amelyekhez szintén félvezetőket használnak, akárcsak a járműgyártásban.

Február elején a másik romániai járműgyár, a Dacia is kénytelen volt leállítani a termelést öt napra ugyanebből az okból.

Januárban 10,71 százalékkal csökkent Romániában a járműgyártás. A Ford és a Dacia együtt 38 431 járművet állított elő, míg a tavalyi azonos időszakban még 43 043-at. Ebből 19 809 autót a Dacia, míg 18 622-őt a Ford szerelt össze.

Tavaly egész évben 10,67 százalékkal csökkent a román járműgyártás, miután a Dacia és a Ford összesen 438 107 járművet gyártott dél-romániai üzemeiben – olvasható az MTI hírei között.

Forrás: MTI