A legmegbízhatóbb autó Amerikában a Lexus

Az nem igazán meglepő, hogy a Lexus a legbiztonságosabb márka a tengeren túlon, hiszen évek óta a dobogón végez, hol a magasabb, hol az alacsonyabb fokán. Az viszont újdonság, miszerint a Kia letaszította az első három hely valamelyikéről a Toyotát.

Jelentősen javult a fiatal autók megbízhatósága 2020-ban: nem egy, hanem négy márka is a bűvös 100 hiba/100 autó pontszám alá tornázta eredményét a J. D. Power mértékadó felmérésén.

A piackutató szervezet munkatársai 2020 júliusa és novembere között 33 251 autóst kérdeztek arról, hogy az elmúlt 12 hónap során milyen tapasztalatokat szereztek 2018-as modellévű, annak idején újonnan vásárolt autójukkal kapcsolatban.

Míg tavaly 134 pont volt az iparág átlaga (azaz száz autóra átlagosan ennyi meghibásodást jelentettek), idén ez az érték 121 pontra javult, ráadásul idén nem egy, hanem négy márka is a bűvös 100 pont alatt teljesített. A Lexus idén visszatért az élre, 100 autóra mindössze 81 meghibásodást jelentettek a tulajdonosok. A második helyen a Porsche végzett 86 ponttal, míg a Kia némi meglepetésre megelőzte a Toyotát.

A felmérésben hivatalosan csak azok a típusok vehettek részt, amelyekről legalább száz különböző véleményt kaptak a résztvevőktől az elemzők, és csak azok a márkák szerepelnek a listán, amelyekre vonatkozóan az Egyesült Államok mind az ötven tagállamában gyűjthetett adatot a J. D. Power.

Ezen kitételek miatt két globális márka teljesítményét sem vette figyelembe a szervezet: az egyik a Fiat (tavaly 160 hibaponttal a 27.), amelyről nem sikerült elegendő véleményt összegyűjteni, a másik a Tesla, amely 15 tagállamban nem engedélyezte, hogy a kutatók felvegyék a kapcsolatot a márka ügyfeleivel.

Az elektromos autókat gyártó márka pontszáma így annak ellenére sem tekinthető hivatalosnak, hogy kellő mennyiségű mintát elemezhettek. Arra azonban alkalmas, hogy versenyen kívül jelezze, hol tart a megbízhatósági versenyben az autógyártó: a Tesla nem túl előkelő 30. helyre kerül a 32-es listán – olvasható a hírügynökségi jelentésben.

Cash/fotó:Wikipédia