Az ügyészség próbára bocsátást kér a garázda diákra

A Debreceni Járási Ügyészség garázdaság és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat az ellen a külföldi férfi ellen, aki összeveszett barátnőjével és meg akarta akadályozni, hogy a lány taxival távozzon a helyszínről. Az ügyész próbára bocsátást kér az egyetemistára.

A Debrecenben egyetemi tanulmányait folytató külföldi ittas diák és barátnője 2020. július 1-jén hajnalban, 3 óra 30 perc körül a város egyik bevásárlóközpontja közelében az utcán tartózkodott. Szó szót követett, láthatóan összevesztek, ezért a lány el akart menni.

Kapóra jött a közelben várakozó taxi. A lány beült a bal oldali hátsó ülésre. Párja meg akarta akadályozni, hogy barátnője ott hagyja, ezért a gépkocsi ajtaját megfogta, nem engedte, hogy azt az utas bezárja. A sofőr ezt látva kiszállt és becsukta az ajtót.

Már éppen indult, amikor a vádlott ismét ráfeszült az ajtóra, majd nagy erővel csapkodni kezdte. A sofőr újból kiszállt és számon kérte a vádlottat, aki megpróbálta a férfit ököllel arcon csapni, ám a taxis elhajolt, így az ütés a halántékát érte.

A fuvarozó nem akart komolyabb verekedésbe belemenni, ezért beült a volánhoz, ám az egyetemista ezalatt átment a kocsi másik oldalára és ott kezdte csapkodni az ajtót. A sofőrnek több se kellett, kiugrott az üléséből, hogy helyre tegye a magáról megfeledkező ittas ifjút, aki a közeledő férfit meg akarta rúgni, ami csak azért nem sikerült, mert a megtámadott blokkolta, pontosabban letalpalta.

Végül rendőrök érkeztek a helyszínre és előállították az ittas külföldi diákot. A taxis látleletet vetetett a halántékára mért ütésről, melyet az orvos-szakértő 8 napon belül gyógyulónak minősített.

A lefolytatott büntető eljárás megállapította: a vádlott olyan kihívóan közösségellenes és erőszakos magatartást tanúsított, amely alkalmas volt arra, hogy másokban, az utcán tartózkodókban megbotránkozást és riadalmat keltsen. A sértett a Debreceni Rendőrkapitányság által folytatott nyomozás során magánindítványt terjesztett elő, kérte a vádlott büntetőjogi felelősségre vonását könnyű testi sértés vétsége miatt is.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen garázdaság és könnyű testi sértés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Az ügyészség vádiratában nem indítványozta a külföldi egyetemista elzárását, beérte határozott idejű próbára bocsátással.

k.z.t.