Sok fővárosi taxis drosztengedélye mostanában, tél végén, kora tavasszal jár le.

Szintén sok fővárosi taxis jelenleg szünetelteti vállalkozását, jobb időkre várva.

Fontos tudnivaló ez esetben, hogy a drosztengedély megújítása és a minősítő vizsga nem végezhető el a vállalkozás szüneteltetése alatt.

Amennyiben mégis túl kíván esni rajta a vállalkozó, nincs más lehetősége, mint hogy vállalkozása szüneteltetését megszakítja (vagyis aktiválja vállalkozását), majd beszerzi az iparűzési adóról szóló „nullás” igazolást, majd megjelenik a Budapest Közút Asztalos Sándor utcai telephelyén és elvégezteti a minősítést. Ez után – akár már egy héten belül is – újra beadható a vállalkozás-szüneteltetési igény.

Mindazonáltal ennek ára van. Főállású vállalkozók esetén átalányadózáskor az arra az időre eső minimális járulék befizetése szükséges, míg a katások egy teljes havi katát „buknak” akkor is, ha ebben az időszakban nem volt bevételük.

Nyugdíj melletti vállalkozóknál ugyanez úgy alakul, hogy az átalányadósnak semmibe sem kerül (hiszen ma már csak személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége van, az meg a bevételétől függ), a katás nyugdíjasok pedig a havi 25 ezer forinttal lesznek szegényebbek.

Jelzem azt eddig senki sem tudta megmagyarázni, hogy a vállalkozás szüneteltetése alatt miért nem lehet ezt az egyszerű adminisztrációs eljárást lebonyolítani…

 

                                                                                                                                    -oli-