Mínusz 35,5 fokot mértek a Bükkben

A sarkvidéki hideg beköszöntött és rögtön le is tette névjegyét. Pénteken hajnalban még „csak” a mínusz húsz fokok repkedtek, szombatra már az eddig mért legalacsonyabb hőmérséklet is megdőlt.

A rekord nem hivatalos, de ha a mérés pontos, ez a Magyarországon eddig mért legalacsonyabb hőmérséklet. Szombat reggel a Bükk-fennsíkon található egyik töbörben döbbenetes érték született, mínusz 35,5 fokig hűlt a levegő – írja a Met Hír a Facebookon.

Az eddigi legalacsonyabb hőmérsékletet (mínusz 35 fok) Miskolc-Görömbölytapolcán mérték 1940. február 16-án.

A bejegyzésben megjegyzik: ez nem egy hivatalos, OMSZ által kalibrált mérőműszer, illetve minden bizonnyal korábban volt már ennél is hidegebb Magyarország területén, de ebben a különleges mikroklímájú töbörben csak 2009 óta folyik mérés.

Egyébként a napi leghidegebb hőmérséklet rekordja is kis híján megdőlt: Ennél hidegebb csak 1935-ben, Ásotthalmon volt, ott február 13-án -27,2 fokot mértek. Napkelte előtt rekordközeli hideget mértek Zabarban, most -26 fokot – írja az Időkép a Facebook-oldalán.

A párszáz fő által lakott településen az előző napokban is nagyon hideg volt, pénteken például mínusz 24 fokot mértek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország nagy részére figyelmeztetést adott ki hétvégére az extrém hideg időjárás miatt.

Az előrejelzés szerint az ország nagy részén hajnalban mínusz 16 és mínusz 10 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben mínusz 7 és mínusz 1 fok közötti értékek várhatók.

A következő napokban továbbra is extrém hidegre lehet számítani.

Cash/fotó: Facebook