Elektromos autó kerekesszékeseknek

Egy autógyártó megítélését az is befolyásolja, mit tesz a rászorulókért, jelen esetben a kerekesszékesekért. A Mercedes-Benz és az AMF-Bruns most egy olyan elektromos autót épített, amelyet a mozgásukban korlátozottak is kényelmesen tudnak használni, környezettudatosságuk kifejezésére is. Nem mellesleg a jármű taxinak is megfelelő lehet.

Kerekesszékesek által is hozzáférhető változatot készített a Mercedes-Benz, és partnere, az AMF-Bruns a tisztán elektromos meghajtású eVito Tourer kisbusz leghosszabb, Extra Long (L3) változatából. Az átépítés során csúszásmentes padlózatú, kerekesszékes felhajtásra alkalmas EASYFLEX rámpával egészítették ki a járművet a németek, valamint speciális rögzítő-felszereléssel is ellátták a villanyautót, így nemcsak a beszállást könnyítették meg, de az utazást is teljesen biztonságossá tették a mozgássérültek számára. A személyre szabott védelem érdekében FUTURESAFE fej-, és háttámlákkal is felszerelhető az utastér.

Egy mozgássérült szállítása esetén a sofőrön kívül öt másik utas számára van hely az egyébként hétszemélyes (sofőr nélkül), 5370 mm hosszúságú villanyautóban. Az utastér mélyített padlójának köszönhetően hátul körülbelül 1450 mm-es hasznos magasság várja az utasokat.

A Mercedes-Benz eVito Tourer maximális teljesítménye 150 kW 362 Nm nyomatékkal, a bruttó 100 kWh-s akkucsomaggal pedig körülbelül 358 kilométert tud megtenni egy töltéssel.

A jármű már rendelhető, de nemcsak azok számára lehet megfelelő választás, ahol mozgássérült van a családban, hanem olyan szállítószolgálatok és taxitársaságok is új ügyfelekhez juthatnak el, melyek helyi károsanyag-kibocsátás nélkül végeznék a fuvarozást. Andreas Böger, a Mercedes-Benz haszongépjárműveinek németországi értékesítéséért felelős vezetője büszkén tette hozzá, hogy az AMF-Bruns-szal közösen elsőként kínálnak ilyen megoldást erre a feladatra a szegmensben, ezért nagy érdeklődésre számít az autó iránt.

Ha lecseng a pandémia és az ország vérkeringése is a 2020 előtti időkre hajaz, érdemes lehet átgondolni a taxistársaságoknak egy-két speciális szállító jármű beszerzését, amellyel nem csupán mozgásukban korlátozottakat lehet fuvarozni.

Cash/Fotó: Mercedes-Benz