Évi 660 ezer gyorshajtás

Tavaly összesen 660 ezer gyorshajtó ellen tettek feljelentést a rendőrök vagy szabtak ki helyszíni bírságot Bécsben,

 de 2400-an alkohol vagy kábítószer hatása alatt ültek volán mögé – írja az osztrák közszolgálati rádió és televízió honlapja, az orf.at.

A rendőrökre Ausztriában is nagy megterhelést rótt a koronavírus, ennek ellenére komoly erőket fektettek a közlekedésbiztonságra. A gyorshajtók közül több mint ötszázezren radarral végzett mérésen akadtak fenn, több mint százezer autóst pedig a lézeres sebességmérés buktatott le.

Hatezer sofőr alkoholos vagy kábítószer befolyása alatt vezette az autóját. Ez utóbbiak száma elérte a 2400-at. Három és fél ezer autós esetében a 0,8 ezreléket is meghaladta az alkoholos befolyásoltság.

A rendőrség vezetője szerint kiemelt feladat lesz 2021-ben a bódult állapotban volán mögé ülők kiszűrése. „Nagyon sok tisztünk van, akik a kábítószerrel való visszaélés felismerésére specializálódott.  De ez messze nem minden” – magyarázta a rendőrség vezetője.

Úgy tűnik, kezd szertefoszlani az az idilli kép, mely szerint a sógorok szabálykövető, fegyelmezett emberek. A fentiek ismeretében olykor náluk is elszakad a cérna, ilyenkor betelik a pohár és még a sebesség túllépésére is képesek – s mindezeken a koronavírus világjárvány hatásai csak rontanak.

 

Cash