A szegedi Taxi Plusznál éjszakai ügyelettel és nappali munkaidő-beosztással próbálják a Covid negatív hatásait csökkenteni. Megtartják az alkalmazottakat, bízva a tavasz végére jósolt fellendülésben.

Balán Tibor, a szegedi Taxi Plusz ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy a városban hosszú ideje négy társaság közül választhatnak az utazni vágyók. A tavaszi korlátozások, illetve az ősz végétől ismét bevezetett veszélyhelyzeti intézkedések ellenére mind a négy fuvarszervező működik, bár komoly nehézségekkel kell megküzdeniük. Arra kérdésünkre, hogy mennyivel esett vissza a fuvarszám Szegeden, Balán Tibor elmondta,

Az utasok között népszerű a Taxi Plusz

Adataim csak a saját cégemet illetően vannak. Más nevében nem is kívánok nyilatkozni. Néhány napja zártam le a 2020-as évünket, így pontos képem van a kérdésről. A tavalyi évet összehasonlítva a 2019-es adatokkal, az látszik, hogy körülbelül 30%-ra tehető a 2020-as visszaesés. Azt is tudom, mert naponta hallom, hogy a kollégák ennél jóval nagyobb, 35-40%-os bevételkiesést érzékelnek.  Az sajnos igaz, hogy a kijárási tilalom miatt megszűntek a hétvégi bulik, elmaradnak a különböző rendezvények, összejövetelek, nincs olyan igény a munkánkra, mint ez előtt, ami tényleg komoly visszaesést eredményezett.”

Érdeklődésünkre, hogy a taxisok, illetve a központban dolgozók száma mennyivel csökkent, azt a választ kaptuk, hogy a Taxi Plusznál a taxisok körülbelül ugyanannyian vannak, mint egy évvel ezelőtt. Bizonyos mértékű fluktuáció tapasztalható, de érdemben a létszám nem változott. Néhányan mennek, és néhányan jönnek. Ami a központ munkatársait illeti, a cégvezető úgy fogalmazott

„Nem akartunk az ősz végén abba a hibába esni, melyet tavasszal, még az első megszorítások bevezetésekor elkövettünk. Akkor ugyanis néhány diszpécsertől kénytelenek voltunk megválni. Erre a lépésre még egyszer nem szeretnénk rákényszerülni, mert a jó munkatársakat nem könnyű pótolni. Nálunk egy nagyon jó gárda alakult ki, és őket mindenáron meg kívánjuk tartani. Bízunk a tavasz végére jósolt feloldásban, mert ha nem így lesz, elfogynak a tartalékok, és sokan visszafordíthatatlan helyzetbe kerülnek. Talán a kata ismételt, időleges elengedésével segíthetne a kormány, bár ez a könnyítés a fuvarszervező cégeket nem érintené, de a kollégáknak nagy szüksége lenne rá. Bízunk benne, hogy a döntéshozók belátják majd, hogy a segítség nagyon fontos lenne a hátralévő időszakra.

A szegedi pályaudvar előtt

Balán Tibor elmondta még, hogy az éjszakások a kijárási tilalom miatt nappal dolgoznak. Így bevezették azt a rendet, hogy aki reggel 5-kor kezd, annak ki kell kapcsolnia délután 5-kor. Aki viszont csak 12 órakor áll munkába, az este 10-ig dolgozhat. Az éjszakai ügyeletet fent kell tartani, mert a szerződéses cégek, egészségügyi intézmények, illetve néha magánszemélyek is igényt tartanak ebben az időszakban is a taxiszolgáltatásra. Az éjszakai ügyeletet a hónap elején beosztják, általában 2-3 autó dolgozik egy-egy alkalommal. A vállalt időpontokat a taxisok egymás között cserélhetik, mert bárkinek adódhat elintézendője. Ez esetben más megy ki helyette.

Ami városszerte tapasztalható a taxisok között is, hogy már mindenki nagyon várja a járvány végét és korábban megszokott életének folytatását.

                                                                                                                                                                                  kó