A „mamutok” sem zúzhatnak

A rendőrök is megunták a járműszerelvények, kamionok pofátlanságát, amikor kilométer hosszan, tiltott helyen előzik egymást vagy éppen a megengedett sebességnél jóval gyorsabban tolnak le bárkit az útról. Némi szervezés és készülés után, december végén bevetette a rendőrség az álcázott kamionját az M5-ös autópályán.

 

Előz a kamion, pedig neki tilos

Lássuk be, a közlekedők zömének okoztak már kellemetlenséget a több tonnás teherautók, kamionok, amikor hasonlóan „gyors” társainak előzése vett néhány percet igénybe, kialakítva mögöttes fogalomban akár kilométeres torlódást. Jobb esetben mindezt az autópályákon, szerencsétlenebb helyzetben, kétsávos fő- vagy alárendelt útvonalon. Nem egyszer számukra előzni tilos tábla hatálya alatt. Máskor száguldanak, mint az őskori mamutok, tolva le mindenkit maguk elől, úgyhogy a többség húzza a kormányt jobbra ész nélkül, mondván csak élve megússzam.

 

 

A Fáma III sebességet is mér

Eleddig az ember teljesen védtelennek érezhette magát, s az járt a fejében, ezekkel szemben mindenki tehetetlen. Nos, úgy tűnik a rendőrség talált egy szakácskönyvet, amelyben fellapozták a megfelelő receptúrát a problémára. Lássuk, mi kell a kondérba? Legelőbb kérj kölcsönbe egy kamiont (ha már nem áll egy a garázsban), e nélkül kétséges a siker. Szereld fel rejtett kamerákkal. Az sem hátrány, ha az anyósülésre telepítesz egy FÁMA III. lézeres sebességmérőt. Az álcázott kamiont kíséri egy civil autó, polgári ruhás járőrökkel illetve a láthatatlan messzeségben halad egy-két rendőrautó és a pihenőhelyeken is várják egy-egy csíkosautóval a fogást.

 

Szabálytalan előzés rögzítve

Az akciót úgy tervezték a szervezők, hogy ne a legnagyobb forgalomban próbálják ki. Ezért december végén, az M5-ös autópálya Szeged felőli szakaszán kezdtek. A rejtett ellenőrzés másfél órán át tartott, ha beleszámoljuk az eligazítást és az értékelést, akkor 2 órát igényelt. Az akcióban három járműszerelvényt értek szabálytalankodáson, kettő az előzési tilalmat szegte meg (KRESZ 37. § (6) bek.), egy pedig nem tartotta be a követési távolságot (KRESZ 37. (7) bek.). Ezek a szabálysértések 5.000-50.000-Ft. közötti helyszíni bírsággal sújthatóak. A szabálysértők mindhárman külföldiek voltak (2 fő román, 1 fő bolgár), velük szemben helyszíni bírságot szabtak ki. Mindegyiküket 30.000.- forintra büntették, amit a sofőrök a helyszínen be is fizettek. A külföldiek – a tapasztalatok szerint – többnyire ki is fizetik a bírságot. Nekik ettől többe kerül a szükségtelen állásidő.

 

A civilnek látszó autó a parkolóba kíséri a szabálytalankodót

Az álcázott kamionos módszert a „teszt üzemben” hatékonynak ítélték a szervezők.

Mint megtudtuk: januártól már kéthetente szerveznek hasonló akciókat 4-4 órában. A hazánkban újszerű módszertől azt remélik a rendőri vezetők, hogy a szabályok betartására és önkéntes jogkövetésre készteti a járműszerelvények és kamionok vezetőit is. Az M5-ös próba után, az akciócsoport további autópálya szakaszokon fog felbukkanni, vélhetően nem kis meglepetést okozva a magukról megfeledkező kamionosoknak.

 k.z.t./Fotó: ORFK