Megkezdődik az Üllői út, Szarvas csárda tér és a városhatár közötti XVIII. kerületi, több mint négy kilométeres szakaszának felújítási tervezése, amelyben fontos szerepet kap a közösségi közlekedés mellett a gyalogos és kerékpáros közlekedés, valamint a zöldterületek rendezése is – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-vel.
A BKK a felújítási tervek elkészítéséről szóló szerződést 2021 első napjaiban írta alá a közbeszerzési eljárás nyertesével, a Create Value Kft.-vel – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Mint írták, a tervezés során a vállalkozónak fel kell mérnie a Szarvas csárda tér és a városhatár közötti útszakasz műszaki állapotát, illetve felül kell vizsgálnia a jelenlegi forgalmi rendet és forgalmi igényeket.
A projekt célja többek között a leromlott állapotú út- és járdaburkolatok felújítása, az akadálymentes közlekedés biztosítása, a közösségi közlekedés előnyben részesítése, valamint a kerékpáros és gyalogos infrastruktúra fejlesztése.
A felújítás során áthangolják a jelzőlámpákat, továbbá a buszmegállók alkalmassá válnak arra, hogy az alacsonypadlós járművek is megfelelően használhassák.
A forgalmi és a baleseti adatok alapján elvégezhetők lesznek a korábban elmaradt, de fontos közlekedésbiztonsági fejlesztések: így új gyalogátkelőhelyek, vagy akár új jelzőlámpás csomópontok is tervezhetők – közölte a BKK.
A közlemény szerint a tervezés során külön figyelmet kap a parkolás és a zöldfelületek kialakítása, emellett kiegészül a területen található fasor is.
A vállalkozónak év végéig kell leszállítania az engedélyekkel, hozzájárulásokkal rendelkező kiviteli terveket, valamint a tenderdokumentációt.

A BKK közölte azt is, hogy tervek szerint tavasszal indulhat a rekonstrukció Újpesten a Rózsa utcában az Árpád út és a Görgey Artúr utca között, a XI. kerületi Péterhegyi úton a Neszmélyi út és az Egér út között, az angyalföldi Göncöl utcában és a rákospalotai Deák utcában.
Ezeken a szakaszokon nemcsak az utak újulnak meg, hanem a közvilágítás és a járdák is. Szükség esetén új gyalogátkelőhelyeket hoznak létre, illetve akadálymentesítik a meglévőket.
Ha sikerrel zárulnak a közbeszerzési eljárások, szintén komplex útfelújítás indulhat ősszel a terézvárosi Podmaniczky utcában, a zuglói Vezér utcában, valamint az újpalotai Erdőkerülő utcában és a Zsókavár utcában, ahol a rossz állapotú utak felújításán kívül rendezik a parkolási helyzetet, és elvégzik a szükséges, kerékpáros fejlesztéseket – olvasható a BKK közleményében.
Forrás: MTI