Az Országos Taxis Szövetség  levelezéséből

 

 

Metál Zoltán Elnök Úrnak

 

Tisztelt Elnök Úr!

 

Bemutatkozom: P. György 86 éves öregségi nyugdíjas vagyok, Érd Fenyves-Parkvárosi részén  élünk a Nejemmel. Érdet valamikor a legnagyobb kiterjedésű magyar falunak nevezték, ez most is így van megyei jogú városként.

Nemrég  telefonon az Érdi Taxitól kocsit kértem viszonylag rövid távolságra, oda-vissza. A fizetésnél meglepődtem: a taxis ún. kiállási díjként 6000 forintot kért.

Több évtizedes emlékezetem szerint azonos közigazgatási területen belül ilyen nincs, de lehet, hogy időközben megváltoztak a szabályok.  Konkrét kérdésem: jogosan (törvényesen) járt-e el az Érdi Taxi vezetője?

Az önkormányzatnál tett bejelentésemre az volt a válasz, hogy nekik a taxi tarifára semmiféle ráhatásuk nincs.

Nagyon kérem Önt, tájékoztasson, hogy jelenleg mi a szabály? A taxis azzal indokolta a kiállási díjat, hogy az adott cím messze van… Ez azért sántít egy kicsit!

Előre is köszönöm fáradozását.

Érd, 2024 augusztus 5.

Üdvözlettel: P. György (teljes név a szerkesztőségben)

 

 

Tisztelt P. György Úr!

 

Sajnálattal olvastam levelét, melyben túlzottnak tartotta a kiállási díj összegét.

Elnézését kérem, a kései válaszért, de szabadságon voltam az előző napokban.

Az érvényben lévő és ide vonatkozó rendelet a települési Önkormányzatok kezébe adja a helyi taxi árak szabályozásának a lehetőségét.

Vannak olyan Önkormányzatok, ahol ezzel  a lehetőséggel élnek – a település lakóinak és a szolgáltatók érdekeit is figyelembe véve – de sok olyan teleülés is van, ahol a taxi-szolgáltatás díja szabályozatlan.

Ilyen település Érd is.

 

Ezeken a szabályozatlan településeken maga a szolgáltató (taxis, vagy fuvarszervező iroda) alakítja ki a viteldíjakat azaz a tarifákat, amit a taxiórában szerepeltetni kell és a műszerfalon valamint a jobb hátsó ajtó üvegén jól látható módon is fel kell tüntetni, az utas számára.

Ha a taxis ezeknek a feltételeknek eleget tett, akkor szabályosan járt el még abban az esetben is, ha az általa beállított km-díj akár a ,,csillagos ég”. Ha ettől bármilyen módon eltért, akkor nem megfelelően szolgáltatott.

 

Azzal a bizonylattal, amit az utazás végén a fizetésnél átadott Önnek  a taxis,  van lehetősége a települési Önkormányzat jegyzőjéhez fordulni panasszal vagy kifogással.

Javaslom legközelebb utazás előtt vagy közvetlen a megrendeléskor kérjen előre árajánlatot.

 

Üdvözlettel

Metál Zoltán

     elnök

Országos Taxis Szövetség