A magyar kormány új rendeletet hozott,amely eltérő szabályokat vezet be az adózás terén és számos, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiszabható bírságtételt a duplájára emel. A rendeletmódosítást az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra és humanitárius katasztrófára hivatkozva vezette be a kabinet a veszélyhelyzet idejére – derül ki a hétfő esti Magyar Közlönyből.

 

Az új szabályozás szerint a természetes személy adózó négyszázezer forintig, nem természetes személy adózó egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. Az eredeti adótörvény szerint a kötelezettség megszegésének minősül a kötelezettség hibás, hiányos, valótlan adattartalommal történő, vagy késedelmes teljesítése, illetve teljesítésének elmulasztása.

Szintén megemelték a foglalkoztatott bejelentésére vonatkozó szabályok megsértése esetén az adózót kétmillió forintig terjedő mulasztási bírsággal kell sújtani az eddigi egymillió forint helyett.

Továbbá egy helyett kétmillió forintig terjedő mulasztási bírságot róhat ki az adóhatóság, ha a számla-, nyugtakibocsátási kötelezettség, valamint iratmegőrzési kötelezettség szabályainak megsértését követik el.

 

A rendelet 2024. augusztus 1-jén lép hatályba, és a rendelet hatálybalépése napját követően esedékes kötelezettségek megszegése esetében kell alkalmazni a benne foglaltakat. Elvileg a veszélyhelyzet végéig maradna az új bírságtábla.

 

Forrás: Portfolio.hu