Sok osztrák számára nagyon fontos a saját autó, és ennek megfelelően gondoskodnak róla – írja a Kronen Zeitung. Vajon a sógorok hisznek az elektromos autóban? És mennyit fizetnének érte? És mit gondolnak arról, hogy az EU megtiltaná 2035-től a belső égésú motorral szerelt autók forgalomba hozatalát? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kereste a választ egy felmérés, amelyet a bécsi lap ismertet.

 

Klímavédelem vagy sem – egy tanulmány szerint Ausztria továbbra is a belsőégésű motorokkal szerelt autókat akarja vezetni – szögezi le a Kronen Zeitung. Az emberek hevesen elutasítják a 30 km/h-s sebességkorlátozást és a CO2 kibocsátás szigorítását, nem bíznak az autonóm vezetésben, és nem szeretik a klímaaktivistákat.

Nagyon jó, ha a kocsmában a törzsvendégek asztalánál vitatkoznak korrupt politikusainkról (természetesen az ártatlanság vélelme), iskoláink különböző sérelmeiről vagy a (többnyire pocsék) időjárásról – írja a bécsi lap. A móka azonban megáll, ha az autó szóba kerül.

 

Amint azt a Wiener Städtische által a Gallup Intézettől megrendelt, 1000 válaszadó részvételével készült „2024-es gépjármű-tanulmány” mutatja, egyetértés van az ország garázsaiban: a megkérdezettek többsége számára az autó nagyon fontos.

 

A jövő a dízel- és benzinmotoroké?

Az osztrákok kétharmada továbbra is nagy jelentőséget tulajdonít autóinak. A „fiatalok” (17-30 évesek) 40 százalékának körében a státusza valóban nőtt. Azonban kevésbé, mint az elektromos autóé. Több mint fele (55 százaléka) benzinmotort, 43 százaléka dízelt hajt. Még mindig kevesen választják a hibridet (öt százalék) és az elektromos autót (3 százalék) – többnyire céges autóként. Harmaduk továbbra is benzinmotort, közel negyedük pedig dízelmotort választana.

A jövőben csak 21 százalékuk tudja elképzelni, hogy hibrid autóra váltson, 23 százalékuk pedig elektromos autóra. Indoklásként az árakat (70 százalék), a rövid hatótávot (61 százalék) és a töltési infrastruktúra hiányát (48 százalék) említik. A gyártók számára nem lényegtelen: 45 százalékuk csak maximum 20 000 eurót akar fizetni egy elektromos autóért a kereskedésben.

 

Még a fiatalok sem rajonganak a klímaaktivistákért

A válaszadók érzelmessé váltak, amikor az ellentmondásos klímaaktivistákról volt szó.( Ők azok, akik folyamatosan blokkolják a forgalmat, tiltakozva az autók okozta környezetszennyezés ellen. A szerk. megj.)

72 százalékuk értékeli őket negatívan, csak 15 százalékuk értékeli őket pozitívan. 91 százalékuk nem változtatott mobilitási viselkedésén a klímaaktivisták miatt – függetlenül attól, hogy autótulajdonos-e vagy sem.

És mindez annak ellenére, hogy 79 százalékuk tervez változtatni klímakárosító mozgási magatartásán, és szeretne inkább tömegközlekedésre váltani (40 százalék), gyalogolni (38 százalék), illetve kerékpárt, e-biciklit vagy robogót használni (28 százalék).

Mindössze 16 százalékuk szeretne környezetbarátabb autót vásárolni, és csak 9 százalék fontolgatja, hogy a jövőben teljesen autó nélkül marad.

 

Nem a CO szigorításra és a belsőégésű motorok végére

Élénk vita tárgya volt a nemrég polgármesterek számára elrendelt könnyítés, hogy 30-as zónát telepítsenek a városban. 42 százalék kérdőjelezi meg az intézkedés hasznosságát (a vidéki lakosság 48 százaléka). A többség elutasítja a CO₂-szabályozás szigorítását, minden második ellenzi, mindössze 24 százalék támogatja.

A belsőégésű motorok új regisztrációjának 2035-re tervezett betiltásával a megkérdezettek több mint fele (51 százaléka) nem ért egyet. Vidéken ezt még magasabb, 59 százalék elutasítja.

 

A konklúzió: Ilyen gyorsan válik egy ország autóssá – az osztrák statisztikai hivatal szerint 2023-ban 1000 lakosra átlagosan 566 autó jutott – valószínűleg nem a „klíma angyalok” országa – jegyzi meg epésen a Kronen Zeitung.

Forrás: autoszektor.hu Kép: illusztráció