Egyikük bíróságra vitte az ügyet, ítélet született

 

Egy elektromos autó tulajdonosnak elege lett a szituációból, és jogi lépéseket tett a mélygarázsban való parkolási tilalom ellen. A bíróság ítéletet hirdetett, az eredmény egészen meglepő.

Egy németországi lakástulajdonos bírósághoz fordult, mert megtiltották neki, hogy az elektromos autójával a saját lakótömbjének mélygarázsában parkoljon. A wiesbadeni kerületi bíróság egyértelmű ítéletet hozott a tilalommal kapcsolatban – írja az Auto Bild.

 

Az elektromos autók és a tűzesetek

Az elektromos autókkal kapcsolatban az a dicstelen hír terjed, hogy gyorsabban gyulladnak fel, hevesebben égnek és sokkal nehezebben oltják el őket, mint a belső égésű motoros járgányokat. Egy helyi médiajelentés szerint van jelenleg olyan lakástulajdonos-szövetség, amely éppen ebből az okból kifolyólag megtiltotta az elektromos autók mélygarázsban való parkolását egyes társasházak esetében.

Fennáll ugyanis a veszélye, hogy a lítium-ion akkumulátorok meggyulladhatnak, és nem lehet őket oltóhabbal eloltani. Tűz esetén ezért az elektromos autót a tűzoltóknak egy konténerbe kellene behúzniuk, hogy kiégjen – egy ilyen konténer azonban nem férne be az ingatlan mélygarázsába.

A felháborodott lakástulajdonos jogi lépéseket tett az ominózus rendelkezés ellen, és a wiesbadeni kerületi bíróság neki adott igazat.

 

A bíróság indoklása

A lakástulajdonosoknak törvényes joguk van a töltőállomáshoz. Ez a jog képezte a wiesbadeni kerületi bíróság ítéletének alapját. Ha az elektromos autókat kitiltanák a mélygarázsból, akkor az oda telepített töltőállomást sem használhatná a tulajdonos, ami viszont törvénybe ütköző tiltás.

Ez ellentmondana egy reformnak, amelyet a társasházi törvények esetében hoztak nem régiben, és az elektromos autótulajdonosoknak kedvez. Emellett a nagyobb tűzveszély nem elegendő indok arra, hogy megtiltsák az elektromos járművek parkolását a garázsban – mondták a bírák.

 

Egyéb szabályozás a közintézményekben és a kereskedelmi egységek esetében

A közparkolókban vagy a kereskedelmi egységek mélygarázsában némileg más a helyzet. Itt az üzemeltetők saját szabályokat hozhatnak, és elméletileg megtilthatják az e-autók és hibridek parkolását az épületeikben.

Egyébként eddig nem számolt be a média olyan esetről, hogy egy pláza vagy közparkoló fenntartója kitiltott volna bárkit is attól függően, milyen autóval hajt be a kapun.

Forrás: blikk.hu kép: illusztráció