Ausztria bekeményített ugyan a gyorshajtókkal szemben, de tudtad, hogy számos európai országban elveheti a hatóság az autód, ha nem tartod be a szabályokat?

 

Ausztriában március 1-től jelentős szigorításokat vezettek be: az új szabályozás értelmében, aki lakott területen belül 80 km/órával, lakott területen kívül pedig 90 km/órával túllépi a megengedett legnagyobb sebességet, annak akár lefoglalhatják, sőt el is árverezhetik az autóját. Nemrég írtunk róla, hogy megvolt az első magyar gyorshajtó, akinek az osztrák rendőrök lefoglalták az autóját.

 

De Ausztria mellett Svájcban, Olaszországban, Dániában, valamint Lengyelországban is elkobozhatják és elárverezhetik az autót egyes közlekedési kihágások miatt. Magas pénzbírságok, sőt börtönbüntetés is járhat a kirívó közúti szabálytalanságokért, alkoholos vagy kábítószer hatása alatt történő vezetésért.

 

Olaszországban évek óta szigorúan büntetik az ittas vezetést. Ha a kiszűrt sofőr vérében az alkoholszint meghaladja a 1,5 ezreléket, a járművet lefoglalják és elárverezik.

Feltéve, hogy a sofőr az autó vagy a motorkerékpár tulajdonosa – írja a Kreszváltozás. Ellenkező esetben csak elkobozzák a járművet, de visszaadják az autókölcsönzőnek vagy a tulajdonosnak. Emellett 1500 és 6000 euró (600 ezer-2,3 millió forint) közötti pénzbírság is jár, extrém esetben hattól tizenkét hónapig terjedő szabadságvesztés is fenyegeti a szabály ellen vétőt.

 

Svájcban néhány éve került címlapra egy férfi, akit a Gotthárd-alagútban 200 km/órás sebességgel üldöztek a rendőrök. Őt akkor 30 hónapos börtönbüntetésre ítélték. Egy év börtönre számíthat az, aki a 30-as zónában 70 km/órával, városokban 100 km/órával, városon kívül 60 km/órával, autópályán pedig 80 km/órával lépi túl a megengedett legnagyobb sebességet. Ilyen esetekben feltételesen sem engedhető szabadon az elkövető.

 

Azt a bűncselekményt, amelyben Dániában autókat koboznak el, „vanvidsbilisme”-nek, „őrült vezetésnek” nevezik. Az őrült vezetés kategóriába azok a gyorshajtók tartoznak, akik több mint 100 százalékkal túllépik a megengedett sebességet. Akkor is elkobozható ott az autó, ha két ezrelék vagy annál nagyobb a véralkoholszintje a sofőrnek, illetve ha alkohol vagy kábítószer hatása alatt okoz súlyos személyi sérüléssel járó balesetet. Függetlenül attól, hogy kié az autó. 2021 áprilisa és 2023 júliusa között a dán igazságügyi minisztérium 2500 elkobzott járműről számolt be.

 

Lengyelországban az autók elkobzása 1,5 ezrelék véralkoholszintnél lehetséges, de 0,5 ezreléknél is lehetőséget ad rá a szabályozás, amennyiben a sofőr balesetet okoz.

 

Németországban járművük elkobzásával fenyegetik az illegális autó- vagy motorverseny résztvevőit. A rendőrség a járműveket lefoglalja és bizonyítékként használja fel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a sofőr soha nem kapja vissza az autóját vagy a motorkerékpárját.

Forrás: vezess.hu Kép: illusztráció