Az adókedvezmények a személyi jövedelemadóból vehetők igénybe. Bár az átalányadózók, ezen belül a taxisok már eleve kedvezményesen adóznak, hiszen az éves minimálbér feléig adómentességet élveznek – taxisok ezt a 2023-as év tekintetében 6.960.000 forint bevételnél érik el -, azért a további kedvezményekről se feledkezzünk meg.

 

A személyi jövedelemadó törvény többféle adókedvezményt is nyújt, de természetesen csak a befizetendő adó mértékéig. Így az a taxis vállalkozó, akinek bevétele e fenti összeget nem éri el, már eleve adómentes, további kedvezményre nem jogosult. Az az átalányadózó taxis vállalkozó azonban, aki a 12 milliós éves határt ostromolja (több az áfa-határ miatt nemigen lehet),  akár 151.200 forint adót is fizet – ha nem élhet a kedvezményekkel.

A személyi jövedelemadóból érvényesíthető kedvezmények:

  • Személyi kedvezmény – bizonyos meghatározott betegségekre vonatkozó adókedvezmény, az igazolást a szakorvos adja ki, a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletben említett esetekben. Szintén adókedvezmény jár annak, aki rokkantsági járadékban részesül.
  • Első házasok kedvezménye – a házasság évében és a következő évben érvényesíthető kedvezmény
  • Családi kedvezmény – kiskorú gyermekek nevelése címén érvényesíthető adókedvezmény. Alapesetben annak a szülőnek jár, aki a családi pótlékot is kapja, de tetszőleges arányban megosztható a házastárssal.
  • A külföldön megfizetett adó beszámítása
  • Mezőgazdasági őstermelői kedvezmény

 

Az adókedvezmények akár 5 évig visszamenőlegesen is érvényesíthetők, ha akkor kimaradt a bevallásból. Értelemszerűen katás vállalkozóknak a katából nem jár kedvezmény, azonban ha emellett személyi jövedelemadójuk is keletkezett (például táppénz után), akkor az a fentiek szerint igénybevehető.

-oli-