A benzin ára literenként bruttó 6 forinttal emelkedik a húsvét előtti utolsó ármódosításnál, míg a dízelesek „örülhetnek”, hiszen marad a 648 forintos literenkénti ár a gázolajnál. A benzin átlagára így már csak tíz forinttal múlja alul a gázolajét, és 638 forintot kérhetnek átlagosan egyetlen literéért.

 

Egy héttel ezelőtt is áremelkedéssel kellett szembesülnie a sofőröknek, akkor bruttó 7 forinttal emelkedett a benzin és 5 forinttal a gázolaj ára. Ehhez képest a holtankoljak.hu szerint szerdán a benzin ára ismét emelkedik, ezúttal bruttó 6 forinttal literenként, míg a gázolaj ára nem változik. A fent említett árváltozással a következő átlagárakkal találkozhatunk a magyarországi kutakon:

  • a 95-ös benzinért 638 forintot;
  • a gázolajért 648 forintot kell fizetnünk literenként.

 

A Brent típusú olajár hordónként 87 dollár felett is járt már a héten, köszönhetően az orosz–ukrán konfliktusban támadott orosz olajfinomítóknak. Bár mostanra már mérséklődött a hordónkénti ár 85 dollár körülre, az olajkínálati problémák és váratlan helyzetek emelik a jegyzési árakat.

A forint dollárral szembeni gyengülése (a héten 2 százalékot romlott a magyar fizetőeszköz árfolyama) pedig 368 forintos dollárárfolyamot, illetve újabb áremeléseket okozhat a magyar kutakon.

 

Amint azt korábban megírtuk, bár az üzemanyag-drágulás szinte minden szektorban áremelkedést eredményez, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint összességében kihívást nem az infláció, hanem a növekedéssel kapcsolatban megfogalmazott célok okoznak.

Forrás: index.hu Kép: illusztráció