Mint korábban már írtuk, az iparűzési adó megelőző adóévről szóló bevallásában kell nyilatkoznunk a választott adófizetés formájáról. Ezt az adóbevallás „Nyilatkozat” nevű lapján tehetjük meg.

 

A törvényi határidőben benyújtott bevallásában rögzített, az adóévre vonatkozó, az adóalap egyszerűsített megállapításának választásáról szóló döntés a nyomtatvány (23HIPAK) nyilatkozati részében tehető meg, és az a bevallás benyújtása után már nem változtatható meg!

 

Taxis vállalkozók esetén az egyszerűsített megállapítás (évi 12 milliós árbevételig) évente egyösszegben fizetendő 50.000 Ft. adót jelent. Azon vállalkozók, akiknek székhelye és működési területe nem azonos településen van, mindkét helyre kötelesek fizetni. Érdemes jól meggondolni ezt a nyilatkozatot, mert az utólag, az adóévre vonatkozóan nem módosítható!

Az adóalap egyszerűsített megállapítására vonatkozó nyilatkozat csak a határidőben beérkezett bevallásokban jelölhető! Hiányában az általános számítási mód lép életbe, ami az éves bevétel anyagköltséggel csökkentett részének 2 százalékát jelenti.

Ugyanez vonatkozik arra az adózóra is, aki – bár bevallását határidőben beküldte -, elmulasztotta jelölni az adóalap egyszerűsített megállapításának módját.

A megtett nyilatkozat az adóévre nem módosítható és nem vonható vissza, ha az adózó a törvényben megengedett választási lehetőséggel jogszerűen élt.

 

Míg az egyszerűsített megállapítás évi 50 ezer forint adóval jár, a nyilatkozat elmulasztása, vagy az adóbevallás késedelmes beküldése esetén – 10-12 millió forintos éves árbevételt feltételezve – az adó összege akár 200 ezer forint is lehet!

-oli-