Ötvenöt tekintélyes klímakutató is értékelte az osztrák nemzeti energia- és klímavédelmi tervet.

 

2030-ra kell elérnie Ausztriának is a tagországok számára előírt klímavédelmi célokat. A környezetvédelmi minisztérium korábbi terve a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését illetően nem felelt meg az uniós követelményeknek. Az osztrák kormány ezt követően igyekezett tökéletesíteni a tervet, amelyet nyilvános vitára bocsátott, ennek keretében a nemzeti energia- és klímavédelmi tervet 55 tekintélyes klímakutató is értékelte – írja az infostart.hu.

 

Sebességkorlátozás és távolságarányos útdíj

Az ORF közszolgálati médium tudósítása szerint a grazi egyetem kutatója, Karl Steininger úgy fogalmazott, hogy Ausztria egyértelműen teljesítheti klímavédelmi céljait, mert az intézkedések jó alapot kínálnak a kibocsátás terén mutatkozó elmaradások megszüntetéséhez.

 

Az intézkedések között szerepel a sebesség csökkentése óránkénti 100, 80 és 30 kilométerre az autópályákon, az autóutakon, illetve a lakott területeken.

A prognózis szerint ez nem csak az üvegházhatású gázok kibocsátásának a csökkentését eredményezheti, hanem jelentősen, mintegy 28 százalékkal csökkenhet a közlekedési balesetek okozta halálesetek száma. A javaslatok között még az is szerepel, hogy távolságarányos útdíjat kell bevezetni az autópályákon és autóutakon a személy- és teherforgalomban.

Forrás: agroinform.hu Kép: illusztráció