Február 25-e a KATA bevallás beküldési határideje. Ám az előző évekhez hasonlóan most is későn ébredt fel a katás vállalkozók egy jelentős része. A bevallást az utolsó pillanatra hagyni pedig nem szerencsés: felmerülhetnek akadályok.

 

Például nem működik az ügyfélkapu. Akik csak évente egyszer foglalkoznak az ügyfélkapujuk használatával (nagyon helytelenül, hiszen az üzenetek is ide érkeznek!), azok esetleg csak most szembesülnek vele, hogy lejárt a jelszó.

Igen, az ügyfélkapus jelszavak kétévente lejárnak.

Megújításukra van egy egyszerűbb, és egy nehezebben járható út.

  • Ha a jelszó csak néhány hónapja járt le, egy „elfelejtett jelszó” utasítással lehet az ügyfélkapun keresztül újat kérni felhasználónevünk és email címünk használatával. Ilyenkor a központi rendszer egy egyszer használatos jelszót küld, amit aztán a vállalkozónak kell megváltoztatni. A kérést megelőző öt jelszót a rendszer nem fogadja el, és a túl rövideket is visszautasítja. Mindenképpen szerepeljen benne kisbetű, nagybetű, szám. Célszerű az ékezetes szavakat mellőzni, bár bizonyos esetekben befogadja a rendszer. A jelszó hossza számít, nem a bonyolultsága, tehát nem érdemes a „K&24ki#.Q.123xyZ” féle jelszót megadni (mert többször is el fogjuk téveszteni a beíráskor), hanem célszerű egy könnyen megjegyezhető, de azért elég hosszú jelszót használni. Ha egyéb karaktert is kívánunk megjelölni, az semmiképpen ne az emaileknél használt @ legyen. Mindazonáltal ez nem egy netbanki jelszó, nem érdemes túlkomplikálni…
  • Ha a fenti módszer nem működik, mert jelszavunk már több hónapja lejárt, akkor nincs más lehetőség, mint a személyi igazolványunkkal felkeresni egy kormányablakot, okmányirodát, és ott eljárni az ügyben.

Az elektronikus ügyintézésre kötelezett vállalkozók kizárólag ügyfélkapun keresztül nyújthatják be adóbevallásaikat. Későbbiekben is érdemes figyelni az ügyfélkapus tárhelyre érkező üzeneteket (amiről minden esetben egy email is érkezik), mert a hatóságok a vállalkozóval már kizárólag ilyen módon kommunikálnak. Fontos, hogy nem csak vállalkozói ügyekben várhatunk üzenetet, hanem például egy közlekedési bírság kapcsán is.

 

Szóval még tíz nap. Ennyi időnk van rá, hogy KATA bevallásunkat a határidő betartásával beküldjük. Bár manapság már nem jár súlyos szankció a késedelemért, azért jobb nem huzigálni az oroszlán bajszát…

-oli