Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Magyar Autóklub vállalta a taxik műszaki felülvizsgálatát, segítve ezzel a személyszállítókat a számukra sok esetben nehézséget okozó várólisták csökkentésével. Azonban a vizsgahelyeken dolgozó munkatársak számára szokatlan és elfogadhatatlan, hogy sikertelen vizsga esetén egyes taxisok botrányt okoznak, csoportosulva, üvöltözve megfenyegetik a vizsgáztatókat. Tekintettel arra, hogy az Országos Taxis Szövetség a kezdeményezője volt a vizsgahelyek számának a Magyar Autóklub bevonásával történő növelésének, Metál Zoltánt, a szövetség elnökét kerestük meg kérdéseinkkel.

 

  • Szerkesztőségünk egy konkrét esetről értesült, ahol egy sikertelken vizsgát követően botrány tört ki. Tudtok erről? Volt esetleg máshol is incidens?

Egy konkrét esetről sajnos tudunk, ami Budapesten valósult meg. Remélem ez volt az első és egyben az utolsó ilyen helyzet.

  • Arról is kaptunk jelzést, hogy a Magyar Autóklub átgondolja a további együttműködést, amennyiben az eset megismétlődik. Mit jelenthet ez a taxisok számára?

Sem a taxisoknak, sem a Magyar Autóklubnak nincs kötelezettsége arra vonatkozóan, hogy a MAK vizsgaállomásain lehetne kizárólag az időszakos műszaki vizsgákat elvégezni. Ez egy lehetőség, amivel a taxisok az elmúlt években éltek. Rendkívül jók voltak a visszajelzések, magam is több ilyen vizsgaállomást kipróbáltam az elmúlt években.

Sajnos mindig van és lesz olyan „kollégánk” aki az alapvető és elvárható emberi magatartás fogalmát sem ismeri, vagy olyan helyen szocializálódott, ahol ez sosem volt elvárás. Nagyon kellemetlen helyzet lenne, ha egy-két olyan taxis miatt, akik megfenyegetik, trágár szavakkal illetik a dolgozókat, ordítozva adnak hangsúlyt a nemtetszésüknek, stb. a Magyar Autóklub úgy döntene, hogy köszöni az eddigi lehetőséget, de a jövőben nem kíván taxikat vizsgáztatni.

  • Van arra lehetőség, hogy az ilyen taxisokat valamilyen módon meg lehessen fékezni, a szolgáltatást igénybe venni szándékozó nagy többség érdekében?

Alapvetően az lenne a megoldás, hogy ilyen és hasonló  eset a jövőben ne történjen meg! Arra is van persze lehetősége az Autóklubnak belső szervezeti szabályzatában, hogy megtagadja ezeknek a járművek üzembentartóinak  a műszaki ellenőrzését. Arra volt már példa, hogy hatósági vizsgaállomáson dolgozókat vittek el bilincsben és csak remélni tudom, hogy odáig nem jutunk el, hogy ez fordítva is megeshet az ország bármelyik műszaki vizsgahelyén.