Mostanában több olyan vállalkozóval is volt szerencsém beszélgetni, akik rosszul kezelték a vállalkozói bevételük online adminisztrációját. Elképesztő hibákra derült fény!

 

Még mindig sokan vannak, akik azt az összeget is beütik a pénztárgépbe, amiről papír alapon számlát adnak. Aztán ezt a számlát a megfelelő felületen feltöltik a NAV megfelelő programjával. Nehéz megértetni ezekkel a vállalkozókkal, hogy így az összeg duplán kerül be a rendszerbe! Katásoknál ez egészen addig nem okoz problémát, amíg nem a 12 milliós alanyi áfa mentes határ környékén kóricálnak. Átalányadósok pedig az adómentes jövedelmi státuszt veszélyeztetik ezzel az eljárással.

 

A másik hiba, amivel a napokban találkoztam, hogy a vállalkozó kitölti a papír alapú számlát, az eredeti példányt odaadja az utasnak, az összeget beüti a pénztárgépbe, aztán mint aki jól végezte dolgát, elteszi a számlatömböt, hiszen az összeg bekerült a NAV-hoz. Így azonban az utas majdan nem tudja költségként érvényesíteni a taxiszámlát, hiszen az „ellenoldal”, a bevételi rész nem került be az adóhatósághoz. Hiába van beütve a pénztárgépbe.

 

Vegyük át még egyszer a helyes eljárást:

  • Ha az utas nem kér számlát (mindegy hogy készpénzzel, vagy bankkártyával fizet), akkor a viteldíjat a pénztárgépbe kell beütni, az utasnak a pénztárgépes nyugtát kell átadni.
  • Ha az utas számlát kér, és elektronikus online számlázóprogrammal történik a számla kiállítása, azt az összeget NEM kell a pénztárgépbe beütni
  • Ha az utas számlát kér, és annak kiállítása papír alapon történik, akkor azt az összeget szintén NEM kell beütni a pénztárgépbe, hanem a számlát kell feltölteni az adóhatóság e célra rendszeresített felületén (onlineszamla.nav.gov.hu)
  • Ha a taxitársaság szerződött utasáról van szó (igazolókódos, stb., társasága válogatja) az ő utazásának ellenértéke szintén bekerül elektronikus úton a hatósághoz, nem kell a pénztárgépbe beütni.
  • Ha a taxitársaság számláz a taxis nevében, az az összeg szintén ne kerüljön be a pénztárgépbe.

 

Mindenképpen komolyan kell venni a vállalkozói bevétel helyes adminisztrációját. Előfordult olyan eset, hogy az utas költségként elszámolt egy olyan taxiszámlát, amelyet a taxis „elfelejtett” feltölteni. Visszakövetve az ügyet, mind az ügyfél, mind a taxis egy több éves átfogó NAV ellenőrzést volt kénytelen elszenvedni…

-oli-