Az elmúlt hónapban már említettük, hogy 2024-ben (mint minden évben) változtak a minimálisan fizetendő járulékok a főfoglalkozású vállalkozóknál. Csak emlékeztetőül:

 

Szociális hozzájárulási adó:              39.020 Ft/hó

Társadalombiztosítási járulék:           49.358 Ft/hó

 

A minimálisan fizetendő járulékok a mindenkori minimálbérhez kötődnek.

A taxis átalányadózó vállalkozók bevételének 80 százalékát vélelmezi a törvény költségnek, értelemszerűen tehát bevételük 20 százaléka a vélelmezett jövedelem. A 2024 évre vonatkozó minimálbér 266.800 forint havonta, ezt az átalányadózók 1.334.000 forint havi bevételnél érik el.

 

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a taxis főfoglalkozású átalányadózó vállalkozók nem fizetnek többet a minimális járuléknál – a göngyölítéses eljárásnak köszönhetően -, hiszen annak alapját csak akkor haladnák meg, ha az éves árbevételük 16.008.000 forintnál több lenne. Ez pedig ma még nem jellemző, hiszen jóformán mindenki igyekszik „beleférni” a 12 milliós éves áfa határ keretei közé.

Nem említettük idáig az egészségügyi szolgáltatási járulék kérdését.

Természetesen ez is emelkedik minden évben. 2024-ben a havi fizetendő összeg 11.300 forint, míg 2023-ban 9.600 forintot, 2022-ben 8.400 forintot kellett fizetni erre a célra.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot azoknak kell megfizetniük, akik nem biztosítottak, tehát

  • nincs munkaviszonyuk,
  • nem egyéni vagy társas vállalkozók,
  • nem biztosított őstermelők,
  • nem kapnak álláskeresési támogatást

 

Más módon jogosultak az egészségügyi ellátások igénybevételére:

  • a nyugdíjasok,
  • nappali tagozatos tanulók,
  • a szociálisan rászorultak,
  • a különféle anyasági ellátásban (GYES, GYED, stb.) részesülők.

 

A főfoglalkozású egyéni vállalkozók akkor érintettek az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésében, ha vállalkozásukat szüneteltetik. Ilyenkor értelemszerűen nem fizetnek TB járulékot, tehát ilyen módon kell biztosítaniuk egészségügyi ellátásukat. Az ellátás ugyanúgy teljes körű, mint „normál” járulékfizetés esetén, egyetlen kivétellel: táppénz nem jár vele.

 

Néhány éve él az a szigorú szabály, hogy ha a magánszemély nem fizeti meg a járulékot, és a hátraléka meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát (2024-ben 67.800 forintot), akkor nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást. Ebben az esetben érvénytelenítik a TAJ kártyáját, ami ezután legkorábban a tartozás megfizetése utáni naptól lesz újra érvényes.

 

A járulékot a 10032000-06055826 számú, NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számlára kell megfizetni, mégpedig a tárgyhónapot követő hónap 12-éig. Tört hónap esetén napi 380 forinttal kell számolni.

-oli-