Miközben a franciák még mérlegelik, már Németországban is gondolkodnak rajta, hogy többet kellene fizetni a parkolásért a nagyobb autók után.

 

Magasabb parkolási díjat fizettetne az SUV-k a németországi Hannover polgármestere. „A tendencia egyre inkább a nagyobb és nehezebb autók felé húz” – állapította meg Belit Onay. A városvezető emiatt új parkolási rendszer kialakítását szorgalmazza, aminek keretében lépcsőzetes, a járművek hosszán alapuló díjszabást vezetne be – írja a Merkur.

 

Nem Németországban merül fel először, hogy a köztudottan egyre nagyobb helyet foglaló autók esetében drágább legyen a parkolás. Tavaly nyáron Franciaország fővárosában, Párizsban is felmerült az ötlet, és bár úgy tűnt, hogy már az év elejétől életbe lép az új szabályozás, a február 4-i, vasárnapi népszavazáson döntenek róla.

 

Ha elfogadják a javaslatot a helyiek, a szabadidőautók tulajdonosainak az eddigiekhez képest háromszor magasabb parkolási díjat kell fizetniük. Magyarán a belvárosban az eddigi 6-ról 18 euróra, vagyis 2300-ról 6900 forintra drágulna a parkolási díj. A külvárosi részeket is érintené a változás, ahol a korábbi 4 helyett 12 eurót, azaz 1500 helyett 4500 forintot kellene fizetni egy óra várakozásért.

 

Onay a párizsi népszavazás kapcsán rámutatott arra, fontos, hogy vitát folytassanak a közterületek korlátozottságáról és a parkolási díjak optimalizálásáról. Hannoverben jelenleg 2,60 eurót kell fizetni egy óra parkolásért, ami a mostani árfolyamon 1000 forintnak felel meg. Amennyiben követik a párizsi mintát, az SUV-k esetében közel 8 euróra, nagyjából 3000 forintra drágulna.

Forrás: vezess.hu Kép: illusztráció