2021 évtől minden bevételünket látja a NAV, függetlenül attól, hogy arról nyugtát, vagy számlát adtunk ki. A pénztárgép online küldi az adatokat, a számlázó programok szintén, és még a papír alapú, kézzel kitöltött számlákról is adatot kell szolgáltatnunk az adóhatóságnak négy napon belül.

 

A taxiórának ma már szinte csak egyetlen funkciója van, mégpedig az, hogy az utast tájékoztassa arról, hogy mennyi viteldíjat kell fizetnie. Logikus tehát a gondolat, hogy a taxaméter adómemóriáját nem kell figyelemmel kísérni, hiszen abból már semmiféle releváns információ nem származik. A legtöbb taxis vállalkozó már évek óta nem is foglalkozik ezzel az adatszolgáltatással.

És mégis! Bár nem bizonyít semmit, a rendeletalkotó mintegy „elfelejtette” törölni ezt a jogszabályt. A mai napon ( 2024.01.31.) hatályos állapot:

49/2013. (XI. 15.) NGM rendelet

a taxaméterek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről

(kivonat, kiemelések tőlem)

 

„37. § (1) A taxaméter adómemóriáját ki kell íratni

  1. a) adómemória csere esetén,
  2. b) a bevétellel való egyeztetés érdekében, az adóévet követő második hónap utolsó napjáig,
  3. c) az állami adóhatóság e rendelet szerint vagy adóellenőrzés során eljáró alkalmazottjának felhívására.

(2) Az adómemória kiíratást a taxaméternaplóba be kell jegyezni.

(3) A taxaméter adómemóriájának kiírását az üzemeltető maga is elvégezheti vagy azzal szervizt, illetve más, szerviznek vagy műszerésznek nem minősülő személyt is megbízhat. Amennyiben az adómemória kiírást nem szerviz végzi, az üzemeltető köteles a kiírást bejegyezni a taxaméternaplóba, és arról a 26. § (1) bekezdésének megfelelő alkalmazásával adatot szolgáltatni az állami adóhatóságnak.”

 

 

Aki nagyon precízen szeretné adatszolgáltatási kötelezettségeit teljesíteni, annak bizony a taxaméter adómemória kiolvasásával is foglalkoznia kell. Ehhez először is a taxiórából részletes éves nyomtatást kell végezni. Az adatokat – elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül – a PTGTAXUZ nevű nyomtatványon kell továbbítani az adóhatóság felé.

Az adatszolgáltatás határideje 2024. február 29.

-oli-