Szinte már közhelyszámba megy, amit évek óta mondunk: öregszik a szakma. Azok a taxisok, akik még fiatalon megragadták a lehetőséget az 1980-as években, és magántaxisok – előbb kisiparosok, később, vállalkozók – lettek, ma már a hatvanas éveiket tapossák. Jóllehet sokan még idős korban is tovább folytatják vállalkozásukat, egyre többeket érint a nyugdíj és annak összege.

 

Felmerült a kérdés, hogy kaphat-e nyugdíjkorrekciót az a vállalkozó, aki idén, 2023-ban ment nyugdíjba. Mint ismeretes, januárban 15 százalékos emelés volt, ezt fejeli meg most a költségvetés további 3.1 százalékkal. Kinek jár ez az emelés?

A nyugdíjak rendszeres emeléséről a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 62. §-a rendelkezik. Ez kimondja, hogy a tárgyév január 1-je előtti időponttól megállapított társadalombiztosítási nyugellátást a megállapítás naptári évét követően minden év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Ez a kissé kacifántos megfogalmazás azt takarja, hogy az kapta meg a januári emelést, aki január elsején már legalább egy napja nyugdíjas volt.

 

A törvény rendelkezik arról is, hogy ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja a januári mértéket, akkor november hónapban – január 1-jére visszamenőleges hatállyal – kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani.

Ez a kiegészítő nyugdíjemelés azokra a nyugdíjakra jár, amelyekre a 2023. január 1-i nyugdíjemelés is.

 

Értelemszerűen a 2023. évi kezdettel megállapított nyugellátásokat nem illeti meg 2023. évben semmilyen nyugdíjemelés, bármennyire is fáj ez annak, aki mondjuk 2023 januárban ment nyugdíjba.

-oli-