Egy új tervezet szerint lenne olyan napszak, amikor nem ülhetnének autóba a friss jogsisok

 

Nagy felzúdulást keltett a hír, miszerint az Európai Unió a B kategóriás jogosítvány felosztását javasolja B és B+ kategóriákra. Most kiderült, hogy a kezdő sofőrökre is új szabályok vonatkozhatnak a jövőben.

Az autópályán a sima B kategóriás jogosítvánnyal csak 110 kilométeres óránkénti sebességgel lehetne közlekedni, a 130-hoz pedig már B+ kellene. Ráadásul a B kategóriás jogosítvánnyal nem lehetne 1,8 tonna feletti személyautót vezetni.

A villanyautósok is nagyon rosszul járhatnak.

A kutatások szerint a kezdő vezetők általában kevésbé kockázatkerülők, így nagyobb eséllyel okozhatnak végzetes kimenetelű közlekedési balesetet. Ezért az Európai Bizottság különleges szabályokat szeretne alkalmazni a kezdő sofőrökre, mivel deklarált célja, hogy nullára csökkentse a halálos balesetek számát az európai utakon.

 

Szigorú változások tűntek fel a horizonton

Az egyik legfontosabb változás az lenne, hogy friss jogosítvánnyal legfeljebb 90 kilométer per órás sebességgel lehetne közlekedni az utakon, beleértve az autópályákat is, írja az Infostart a merkur.de nyomán.

SZINTÉN FELVETŐDÖTT, HOGY ESETÜKBEN ÉJSZAKAI VEZETÉSI TILALMAT VEZETNÉNEK BE – A SZÖVEGALKOTÓK JAVASLATA ALAPJÁN ÉJFÉLTŐL REGGEL HAT ÓRÁIG NEM ÜLHETNÉNEK AUTÓBA A KEVÉS RUTINNAL BÍRÓ SOFŐRÖK.

Szóba került az is, hogy egységes korhatára lenne az új B+ jogosítványnak is: csak 21 éves kor felett lehetne olyan vezetői engedélyt szerezni, amely feljogosítja az embert az 1800 kilogramm feletti járművek vezetésére.

Forrás: index.hu Kép: illusztráció