Az elmúlt évek során megszoktuk, hogy akár hosszú időn keresztül lehet tartozni az adókkal, járulékokkal. Sőt, volt egy olyan időszak – valahol 2014-2015 környékén -, amikor egyenesen „érdemes volt” tartozni, hiszen a késedelmi pótlék rendkívül alacsony volt.

 

Ma már nincs így. A késedelmi pótlék a jegybanki alapkamat 5 százalékkal növelt összege, jelenleg 18 százalék. Azért ez már nem elhanyagolható mérték, főleg nagyobb összegű, hosszan fennálló hátralék esetén.

 

A NAV évekig nem nagyon reagált a tartozásokra. Sokszor csak az adóigazolások kérése során derült ki, hogy bizony van befizetnivaló a „nullás papírhoz”. Még régebben, a 2010-es évek elején még milliós tartozások is előfordultak némely vállalkozónál, és az adóhatóságnak a „szeme se rebbent”.

Tavaly óta viszont azt tapasztaljuk, hogy bizonyos összeget meghaladó adótartozás esetén már érkezik felhívás, mégpedig vészjósló „végrehajtás, hátralékkezelés” címmel. Ez már elég ijesztő lehet ahhoz, hogy a vállalkozók igyekezzenek rendezni a tartozásukat.

Itt jegyzem meg, hogy továbbra is rendelkezésre áll az automatikus részletfizetés lehetősége egyéni vállalkozók részére. Egymillió forint alatti hátralék esetén vehető igénybe, maximum 12 havi részletfizetéssel. Azért nevezik automatikusnak, mert ilyenkor a hivatal nem kér be indoklást, ez a lehetőség minden vállalkozó részére adott. Igénylése a FAM01 űrlapon, az ügyfélkapun keresztül lehetséges.

 

És hogy miért a cím? Éppen most találkoztam egy olyan „végrehajtás, hátralékkezelés” felszólítással, ahol a jelzett összeg még a tízezer forintot sem érte el…

 

-oli-