A vélelmezett bevétel csapdája

 

Ijedten hívott egy taxis vállalkozó, hogy a bevallás beküldése után az iparűzési adó folyószámláján nem a jelzett 50 ezer forint adó szerepel, hanem 120 ezer. Mi lehet ennek az oka?

 

A fővárosi önkormányzati adóhatóság tájékoztatása szerint azok az egyéni vállalkozók találkozhatnak ezzel a problémával, akik 2022-ben katából váltottak átalányadóba, és katásként a tételes katát, vagyis évi 50 ezer forintot fizettek.

Ebben az esetben az iparűzési adó bevallás csak a katás időszakot követő bevételeket tartalmazhatja, hiszen a tételes katáról még bevallást sem kellett adni. Jellemzően szeptember 1 és december 31. közötti időszakról van szó.

Most jön az érdekesség: ha az erre az időszakra eső bevétel meghaladja a 4 millió forintot, akkor az adóhatóság „vélelmezi” hogy a teljes év bevétele több volt, mint 12 millió forint, tehát a következő sávba esik az adó, ami 120 ezer forint évente. Hogy miért vélelmezi? Hát azért, mert a katás hónapokra eső tényleges bevételünket nem tudja, arról nem kellett bevallást küldeni.

 

Nyilvánvalóan senki sem akarja kifizetni a 120 ezer forint adót, hiszen az nem jogos.

Mi tehát a teendő? Utánajártunk.

A fővárosi adó főosztály honlapján (ssl.budapest.hu) egy adóelőleg mérséklési kérelmet kell beadni, feltüntetve rajta a tényleges 2022-es bevételt, és nyilatkozni, hogy 2023-ban sem fogja ez meghaladni a 12 millió forintot. Ekkor az adóhatóság törli a 120 ezer forintos előleget, és 50 ezerre változtatja. Miután e kérelem feldolgozása manuálisan történik, néhány nap szükséges ahhoz, hogy a változás az adószámlán is megjelenjen.

 

Jótanács: aki 2022 évben váltott tételes katáról átalányadóra, mindenképpen ellenőrizze iparűzési adó számláját, és amennyiben a május 31. dátumnál nem az 50 ezer, hanem a 120 ezer forintos összeg szerepel, sürgősen adja be a fent említett mérséklési kérelmet.

A kérelmet az esedékesség határidejéig, május 31-ig lehet beadni.

-oli-