A 22HIPAK nyomtatvány kitöltése lépésről lépésre

 

A helyi iparűzési adó bevallására szolgáló nyomtatvány a NAV ÁNyK (Általános Nyomtatvány Kitöltő) felületen érhető el, száma 22HIPAK. Korábbi cikkeinkben már utaltunk rá, hogy ez egy ún. „kötegelt” nyomtatvány, melynek kitöltése az eddigiektől alapjaiban tér el. A főváros készített két oktatóvideót is (ssl.budapest.hu), ezek azonban éppen azokat a részeket nem érintik, amelyek számunkra fontosak és szükségesek (azért érdemes megnézni…).

 

Ebben az első részben azt a helyzetet elemezzük, amikor az átalányadózó vállalkozó az egyszerűsített sávos adózást választja 2023-ra (előző írásainkban már volt róla szó, hogy mi ez és mikor érdemes választani), továbbá a 2022-es év tekintetében az átalányadózásra vonatkozó kedvezményes számítást alkalmazza (ami 2023-tól megszűnt).

A nyomtatvány kitöltésekor ügyelnünk kell arra, hogy betartsuk a sorrendet, mert az egyes kitöltendő pontok csak így válnak aktívvá.

 

Megnyitáskor a 22HIPAK_A lappal találkozunk először, a címe: BEVALLÁS. Töltsük ki az azonosító adatokat, a bevallási időszakot és a dátumot.

 

Ezután kattintsunk a NY-01 fülre, a nyilatkozat kitöltéséhez. Felülről lefelé haladjunk, csak így válnak aktívvá a szükséges mezők. Jelöljük be a 4. pontot, ami szerint mikróvállalkozók vagyunk. Utána ugorjunk a 9. pontra, itt nyilatkozunk arról, hogy milyen adózási formát választunk. Mivel ettől az évtől a kedvezményes átalányadós számítás megszűnt, érdemes az egyszerűsített adóalap-megállapítást választani, ez független a bevételtől (12 milliós árbevételig), mértéke fix 50 ezer forint évente. Itt azért megjegyzem, hogy aki biztosan nem tervez több bevételt 2023-ra mint 2-3 millió forintot, az választhatja a bevételarányos számítást is, ami 2,5 milliónál éri el az 50 ezer forint fizetendő iparűzési adót.

Következik a 22. sor, ahol a 2022-es évre vonatkozó adózási lehetőségek közül választhatunk, átalányadózóknak értelemszerűen az átalányadós számítást érdemes bejelölni (ismétlem: ez évben utoljára áll ez a lehetőség).

Tovább haladva a lap alján a 81. pontban jelöljük, hogy hány önkormányzatot érint a bevallás, itt az egy önkormányzatot érintő szabályokkal foglalkozunk (lesz majd második rész is, ahol az önkormányzatok közötti megosztást elemezzük).

 

Újabb lapra ugrunk, mégpedig az „EGY” jelű fülre (ez csak akkor aktív, ha az átalányadós számítást már bejelöltük – ezért fontos a sorrend). Kitöltjük az 1. sorban a személyi jövedelemadó bevallásunk alapján átalányban megállapított jövedelmet (hatmilliós árbevétel alatt ez nulla lesz), a 2. sorban pedig az éves árbevételt. A 3. sorban az adóalapot a nyomtatvány automatikusan számítja.

 

Ez után következik a kötegelt nyomtatvány nagy varázslata, a főlap mellett egy önkormányzati lapot kell nyitnunk. A nyomtatvány bal felső sarkában a 22HIPAKA felirat melletti kis nyilacskát lenyitjuk, és a 22HIPAKM feliratot választjuk. Látszólag nem történik semmi, ezért a mellette lévő új lap ikonra kattintunk. Megjelenik az önkormányzatra vonatkozó részletezés. Kitöltjük az önkormányzat nevét (pl. Budapest), ezzel máris megjelent a D) 2. sorban az önkormányzat területére vonatkozó adóalap. Mivel a fővárosban az 1.5 millió alatti összegre adókedvezmény van, jelezzük ezt a 3. sorban, vagyis írjuk át a 2. sorban lévő számot. A fizetendő adó máris nulla forintra változik. (A személyi jövedelemadóban jelenleg érvényes adókedvezmény alapján még 12 milliós árbevétel mellett is iparűzési adó-mentes az átalányadózós taxis vállalkozó – úgy tűnik sajnos utoljára…)

 

Amennyiben az egyszerűsített adóalap megállapítást választottuk, ugorjunk az előleg fülre, és a 2023.05.31-i dátumhoz írjuk be az 50.000 forintot.

 

Ezzel be is fejeződött a nyomtatvány kitöltése. Az ellenőrzést érdemes a jobb felső részen lévő zöld pipával indítani, mert ez a kötegelt nyomtatvány minden lapját átvizsgálja.

Ha jól dolgoztunk, csak egy figyelmeztetést (nem hibát!) fogunk kapni, ami tulajdonképpen egy tájékoztatás arról hogy ki választhatja az egyszerűsített adóalap-megállapítást. Taxis egyéni vállalkozók egyértelműen e körbe tartoznak.

Ne feledjük a küldésre megjelölést és a beküldést is!

 

A következő részben arról lesz szó, hogy mi a teendő, ha az iparűzési adót több önkormányzat között kell megosztani, például budapesti munkavégzés, de Pest megyei székhely esetén.

 

-oli-