Zéró tolerancia – a legtöbb hazánkban autózó külföldinek furcsa lehet, hogy Magyarországon kizárólag az ülhet volán mögé, aki egy csepp alkoholt sem fogyasztott vezetés előtt. Aki ezt a szabályt megszegi – azon túl, hogy a jogosítványának búcsút inthet – súlyos pénzbüntetésre számíthat. De vajon ez lenne a legfurcsább szabály, amire az európai autósoknak figyelnie kellene? Kizárt!

 

  1. Nem egy, de legalább 2 szemüveg legyen nálunk!

Szemüvegesek, figyelem! Amennyiben Franciaországba, Spanyolországba, esetleg Svájcban kellene vezetnetek, jobb, ha tudtok róla: kötelező, hogy az autóban legyen nálatok legalább egy pótszemüveg.

Amennyiben az extraszemüveget nem tudjátok felmutatni a közúti ellenőrzés során, ne csodálkozzatok rajta, hogy megbüntetnek titeket!

 

  1. Kötelező tűzöltó készülék + meghibásodási készletet

Olyan országokban, mint Belgium, Svédország, Dánia és Norvégia, kötelező, hogy mindig legyen tűzoltó készülék az autóban. Észtországban autózva pedig arra kell ügyelnünk, hogy mindig legyen nálunk fa- vagy műanyagtömb, amit az autó kerekei alá tehetünk, hogy megakadályozzuk a hátrafelé gurulást.

  1. Csak semmi vízívás és nassolás!

A zéró tolerancia egy dolog, na de mi a helyzet a szimpla vízivással? Cipruson még az is tilos – mármint, ha vezetés közben tesszük. Az országban teljes mértékben megtiltották a járművezetőknek, hogy vezetés közben egyenek vagy igyanak. Ez még a vízivásra is vonatkozik.

Akit a szabály megsértésén kapnak, az komoly pénzbírságra vagy még rosszabbra számíthat!

  1. Tisztaság a lelke mindennek!

Bulgáriában és Fehéroroszországban illegális a koszos autó vezetése. Akár piszkos rendszámtábláról, esetleg koszos ablakokról legyen is szó, járművek tisztán tartásáról mindenkinek gondoskodnia kell. Ez egyébként valahol érthető: koszos ablakon kilátni egészen nehéz feladat, vezetés közben pedig még veszélyes is.

  1. Nincs a gyerek az autó alatt?

Akár rövid útra, akár hosszabb útra készülünk, Dániában törvényileg kötelessége mindenkinek indulás előtt ellenőrizni a jármű motorját. Az országnak van egy másik szabálya is, amely talán kicsit furcsább: szintén törvényi előírás, hogy indulás előtt ellenőrizni kell, hogy nincs-e gyerek, esetleg állat a jármű alatt.

Forrás: haszon.hu Kép: illusztráció