A KRESZ-módosítás hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség.

 

Elfogadta a bukaresti képviselőház hétfőn azt a törvényjavaslatot, amely kötelezővé teszi a romániai közutakon a gépjárművezetők számára a nappali menetfény vagy – amennyiben a jármű nincs ilyennel felszerelve – a tompított menetfény használatát.

Romániában az autópályákon, gyorsforgalmi autóutakon és az E jelzésű (európai) főutakon kötelező a gépkocsi láthatóságát nappal is fényszórókkal biztosítani.

Nemcsak az autósoknak, hanem a traktorral és az erdészeti munkagépekkel közlekedőknek is használniuk kell a nap bármely szakában a menetfényt vagy a tompított fényszórót. A fényszóró nappali használatát mindenütt és minden gépjármű számára előíró KRESZ-módosítás hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség.

A román rendőrség szerint tavaly 8 százalékkal kevesebben haltak meg az országban közúti balesetben, mint egy évvel korábban, de az Európai Unióban lakosságarányosan továbbra is Romániában történik a legtöbb halálos kimenetelű közlekedési baleset. Az egymillió lakosra jutó 86 halálos baleset csaknem kétszerese az uniós átlagnak.

Forrás: vg.hu Kép: illusztráció