SZJA tervezet

 

A NAV által elkészített személyi jövedelemadó-tervezet ma már szinte teljeskörűen tartalmazza az adóköteles tételeket. Egyszerű lenne, ha csak rákattintanánk az „elfogadás” gombra. Vagy mégse?

 

Egyéni vállalkozás ma háromféle adózási módban végezhető: Tételes adózás, átalányadózás, kata. Ezek közül kizárólag a (egész évben végzett!) kata adózás az, amely mellett jóváhagyhatjuk a NAV által elkészített tervezetet, ami tartalmazza az egyéb, vállalkozásunkon kívüli jövedelmeket, például táppénz, osztalék- és árfolyamnyereség-ügyek, alkalmi munkák, stb.

Átolvasás után elfogadhatjuk.

Amennyiben ezt nem tesszük, a tervezet május 22.-én automatikusan bevallássá válik. Előfordulhat olyan eset is, amikor az eszja.nav.gov.hu oldalra kattintva „nincs elfogadásra váró bevallás” üzenetet látunk – ez azt jelenti, hogy a katás vállalkozáson felül más jövedelmünk nem volt az adóévben. A katát meg már bevallottuk, mégpedig két részletben, október 1.-ig és február 25.-ig (ugye?!).

Más a helyzet, ha vállalkozásunkat tételes-, vagy átalányadózó adózási módban végezzük. Ilyenkor az elkészített tervezetet ki kell egészítenünk a vállalkozási adatokkal. Anélkül nem lesz elfogadható bevallásunk.

Főleg azok a taxisok állnak értetlenül ez előtt, akik már évek óta katáztak, és tavaly szeptemberben léptek át az átalányadóba. Eddig ugyanis teljesen elkülönült a vállalkozási (kata) bevallás, és a személyes jövedelmeket tartalmazó személyi jövedelemadó bevallás. Tételesként, vagy átalányadózóként azonban ez már nincs így, a személyi jövedelemadó bevallásnak tartalmaznia kell a vállalkozással kapcsolatos bevételi és jövedelmi adatokat. Ezek kitöltése nélkül nem lesz elfogadható személyi jövedelemadó-bevallásunk. Elvileg ugyan az adóhatóság már a vállalkozói bevételünket is teljes körűen ismeri (online pénztárgép, elektronikus számlázás, számlák utólagos beküldése) ezek az adatok azonban (egyelőre?) mégsem szerepelnek a bevallási tervezetben.

Mint már korábban írtunk róla többször, az átalányadózó taxisok a tavalyi évre (és az ideire is) hatmillió forint árbevétel alatt nem fizetnek személyi jövedelemadót, bevallásukat azonban be kell adniuk.

Az adóbevallási tervezet vállalkozói tételekkel való kiegészítése helyett az Ányk 2253-as nyomtatvány is használható – van akinek egyszerűbb ezen a felületen megadni a szükséges adatokat.

-oli-