Idén május 22-e a személyi jövedelemadó-bevallás határideje, mivel 20.-a hétvégére esik. Tapasztalatom szerint érdemes mindenkinek a NAV által elkészített tervezet megtekintésével kezdeni a munkát. Olyan jövedelmek is szerepelhetnek rajta, amit a vállalkozó talán már régen elfelejtett.

 

Még azoknak a taxisoknak is érdemes rápillantani a tervezetre, akik tavaly egész évben katás adózók voltak, mert ilyenkor is szerepelhet rajta adat. Például egy 2021-es táppénz 2022-es kifizetése, esetleg részvény-, kötvény ügyek, árfolyamnyereség, alkalmi munka. Alapesetben katásoknak ilyenkor csak rá kell kattintaniuk az „elfogadás” gombra ahhoz, hogy érvényes bevallásuk legyen.

 

 

Más a helyzet a teljes évben, vagy részben átalányadózóknak. Sokan csak augusztus végéig katázhattak (nyugdíjasok, másodosok), mások önként váltottak. Nekik mindenképpen személyi jövedelemadó-bevallást kell benyújtaniuk a 2022-es évről.

A bevallás nyomtatványában lényegi változás nem történt, aki tavaly is maga töltötte ki, annak idén is sikerülni fog. Talán csak a családi kedvezmény részletező lapjaiban történt módosulás, bekerült ide az első házasok kedvezménye is (22SZJA-02-es lap).

A vállalkozók jövedelemszámítására szolgáló 22SZJA-13-01-es oldal 1-es sorában kell nyilatkoznunk, hogy a 2022-es évben részben a kata adózást alkalmaztuk és utána választottunk átalányadót (4), vagy egész évben átalányadózók voltunk (2). Ne feledjük beikszelni a 3-as sort, ennek nyomán számítódik a taxisokra (is) vonatkozó kedvezményes átalányadó (80% költség, 20% jövedelem). A 4-5 sorok a vállalkozás szüneteltetéséről, vagy megszüntetéséről szóló információ jelölésére szükségesek.

Ezt követően ugrunk a 22SZJA-13-06 oldalra, ahol az átalányadós időszakra vonatkozó dátum és bevételünk beírása után a program már számítja a jövedelmet és a fizetendő adót. Ne csodálkozzunk rajta, ha a jövedelem rovatban nullát látunk: 2022-ben (és idén is) a taxis átalányadózó vállalkozók 6 millió forintos árbevételig adómentesek.

-oli-