Sokba kerülhet a hiánya…

 

Bizonyára tapasztalták a taxis vállalkozók (és alkalmazottak), hogy mostanában erősen megszaporodott a NAV ellenőrzések száma. Ezzel együtt sajnos a bírságolások mennyisége is nőtt. Pedig sok esetben csak hanyagság, vagy figyelmetlenség volt az ok. Két esetet hozunk fel:

Egyik esetben a kedves utas nem kapott pénztárgépes nyugtát. De nem csak hogy nem kapott, hanem még a szándék is hiányzott. A pénz átvétele után a taxis kolléga elő sem vette a pénztárgépét, pedig volt neki. Néhány másodperces tétlen várakozás után az addigi kedves utas elővette igazolványát és átment adórevizorba. Talán nem lett volna annyira szigorú, ha legalább látja a pénztárgépet! Így azonban kollégánknak 150 ezer forintos büntetéssel kellett szembesülnie. Nagyon figyeljünk arra, hogy minden utasunk pénztárgépes nyugtát kapjon!

 

De mi van, ha a gép meghibásodik? Erről szól a másik eset.

A pénztárgép elromlott és már napok óta a szervizben volt. Erről a taxis vállalkozó igazolással is rendelkezett. Igen ám, de ebben az esetben a pénztárgépről szóló rendelet előírásai szerint kézi nyugtát kell adni az utasnak.

Nem elég a taxaméterből kinyomtatott nyugta!

Az ma már jelentőségét vesztette még akkor is, ha sokkal több információt ad a megtett fuvarról, mint a kézzel kiállított bizonylat.  Az ominózus esetben a taxis vállalkozó nemcsak hogy nem adott kézi nyugtát, de még csak nem is volt ilyen nyugtatömb a kocsiban. A határozat szintén 150 ezer forintos bírságról szólt, kiemelve, hogy azért ilyen alacsony, mert első esetről van szó. Mielőtt még felhördülnénk, hogy mitől alacsony egy 150 ezer forintos büntetés, nézzünk utána a hatályos rendeletekben: nyugtaadás elmulasztásáért akár egymilliós bírság is kiszabható!

Javaslom, tanuljunk a mások hibáiból.

Egyrészt mindig adjunk pénztárgépi nyugtát utasunknak (kivéve, ha számlát kér), másrészt a gép meghibásodásának esetére legyen nálunk kézi kitöltésű nyugtatömb. Ez utóbbi minden nyomtatványboltban beszerezhető a vállalkozói adószámunk és adóazonosítónk megadása után. Erre a nyugtatömbre is ugyanúgy vigyázzunk, mint a számlatömbjeinkre. Elvesztése esetén szintén több-százezres bírságot kockáztatunk.

-oli