A fővárosban már sok-sok éve csak érvényes drosztengedéllyel lehet és szabad taxi szolgáltatást végezni. Az engedély kiadását a Budapest Közút végzi. Szabályszegés esetén a visszavonásról is intézkedik…

 

Miután ez a szervezet nem hatóság, bírságolási lehetősége nincs. Ha egy taxis vállalkozó megszegi a fővárosi rendeletben foglaltakat, a szabályszegés súlyától függően két dolog érheti: figyelmeztetésben részesül, vagy bevonják a drosztengedélyét.

A notórius szabálysértők persze erre is megtalálták a megoldást: egyszerűen újra kiváltottak egy újabb drosztengedélyt.

 

Erre válaszul a főváros szigorított: ugyanazon vállalkozásban ugyanazon alvázszámú gépkocsira egy éven belül nem adtak ki új engedélyt. Ez az intézkedés már egy kis visszatartó erővel rendelkezett, ám a rafinált vállalkozó megtalálta a megoldást: gründolt egy új bt-t, és a drosztengedélyt erre az immár patyolattiszta vállalkozásra váltotta ki. Mondani sem kell, hogy maga a taxi gépkocsivezető – aki miatt a szankciókat kivetették – minden esetben ugyanaz volt…

 

A főváros megelégelte ezt a fajta trükközést, és tovább szigorított. Ma már egy ugyanazon gépkocsira egy éven belül nem adnak ki új drosztengedélyt, legyen az bármely vállalkozásban üzemeltetve. Idézet a főváros rendeletéből:

 

„A vállalkozás a taxiállomás-használati hozzájárulás iránti kérelmét a Budapest Közút Zrt-nél nyújthatja be kizárólag olyan alvázszámú gépjárműre vonatkozóan, amellyel végzett személytaxi-szolgáltatás tekintetében nem került sor a korábbi hozzájárulás 1 éven belüli visszavonására.”

 

A megváltozott rendelet 2023 április elsejétől érvényes.

 

-oli-