Változások!

 

Nyugdíj előtt álló katás kollégák – akik „természetesen” tovább kívánják folytatni vállalkozásukat nyugdíjasként is – kérdezik, hogy hogyan tovább. Katások ugyanis nyugdíj mellett nem lehetnek.

 

A válasz egyszerű, és egyértelmű: átalányadózás. A katás szigorítással szemben az átalányadózásban kedvező változások történtek. Nyugdíj melletti taxis egyéni vállalkozóknál más adózási forma szóba sem jöhet.

Nézzük a kérdéseket:

Minden katás áttérhet átalányadóba?

Régebben volt egy olyan szigorú szabály, hogy nem választhatott újra átalányadózást az a vállalkozó, aki négy éven belül lépett ki az átalányból (és lett például katás). Ezt az időtartamot most egy évre csökkentette a jogszabály.

 

Taxis vállalkozó év közben kíván áttérni katából átalányadóba. Milyen nyomtatványon kell megtenni a bejelentést?

Az áttérést a 23T101E jelű nyomtatványon lehet bejelenteni. A nyomtatvány A03-as oldalának 15. hasábjában található az erre vonatkozó rovat. Ne felejtsük az átalányadó választásáról szóló kockát is bejelölni!

Ha bejelentem mikortól leszek átalányadós?

A bejelentés hónapját követő hónap elsejétől az addig katás vállalkozó átalányadózó lesz. Nyugdíjba menő vállalkozóknak érdemes már a nyugdíjazás hónapjától váltani, tehát előre és nem utólag.

Mi a teendő a megszüntetett kata adózással?

Az átalányadózásba való belépés értelemszerűen a kata szerinti adózás megszűnését eredményezi. Ebben az esetben harminc napon belül be kell küldeni a töredék évre vonatkozó kata-bevallást. Tapasztalataink szerint az esetleges késedelemnek (egyelőre?) nincs szankciója.

 

Van intézni való az önkormányzatok felé is?

Amennyiben a vállalkozó a helyi (Budapesten a fővárosi) önkormányzatnál az iparűzési adó tekintetében tételes adóalap-megállapítást választott (ez a fix éves ötvenezer forint), jeleznie kell, hogy ezt továbbra is meg kívánja tartani. Ma már ugyanis az átalányadózók is választhatják ezt a megoldást. A bejelentést az iparűzési adó nyomtatványon – visszamenőleges hatállyal – lehet megtenni. Éves 3.125.000 forint árbevétel felett ez a kedvezőbb. Vidéki székhellyel rendelkezőknél a számítandó árbevétel ennek a duplája.

 

Ha mégsem válik be az átalányadó, lehetek újra katás?

Nyugdíj mellett sajnos nem. Főállásúak számára a vonatkozó rendelet szerint a katából való kilépés éve, plusz egy év az az időtartam, ami után újra lehet kata-adózást választani. Ha 2023-ban történt meg a katából való kilépés, akkor legkorábban 2025 január elsején lehet a vállalkozó újra kata-alany, de csak ha főállású! Nyugdíj mellett nem lehet katázni.

 

Mikor kell az első átalányadós járulékot fizetni?

Nyugdíj melletti vállalkozók sem szociális hozzájárulási adót, sem társadalombiztosítási járulékot nem fizetnek. Főállásúak az átalányadós járulékokat először az első átalányadós negyedévet követően fizetik. Áprilisban, júliusban, októberben és januárban.

 

Mennyi személyi jövedelemadót kell fizetni?

A taxis vállalkozók átalányadós elszámolása 80% költség, 20% jövedelem megoszlással történik (nyugdíjasoknál is). A személyi jövedelemadó törvény rendelkezése szerint ebben az adóévben az átalányadózók az éves minimálbér 50 százalékáig nem fizetnek adót. A minimálbér jelenleg 232.000 forint, hat hónapra eső összege 1.392.000 forint. Ezt jövedelmet a taxis vállalkozók 6.960.000 forint árbevételnél érik el. Az e feletti árbevételnél is csak 3 százalék az adóterhelés (a 20% 15%-a).

 

Megéri átalányadósnak lenni?

Nyugdíj melletti vállalkozóknak mindenképpen, hiszen éves közel hétmillió forintos árbevételig sem adót, sem járulékokat nem fizetnek.

Főfoglalkozású vállalkozók esetén egyedi döntés alapján: bár a havi fizetendő valamivel több, de az esetleges táppénz, és a nyugdíjalap is jóval magasabb lesz…

 

Fontos még megjegyezni, hogy a fenti 80-20-as elszámolás bizonyos tételesen felsorolt tevékenységekre – például a taxis tevékenységre (TEAOR 4932) – vonatkozik.

-oli-