Évente egyszer?

 

Hosszú évek gyakorlata volt eddig, hogy a helyi adókat – beleértve az iparűzési adót is – évente két részletben, márciusban és szeptemberben kellett fizetni. Az iparűzési adó tekintetében most változás látszik…

 

A napokban kapják meg a vállalkozók a fővárosnak azt a tájékoztatóját ügyfélkapus tárhelyükre, amely a 2023-as adóbevallásról, fizetendő adókról szól. Az eddigiekhez képest most sok újdonság van.

Fix éves összeg fizetése

Ez a lehetőség eddig csak a katás vállalkozók részére volt elérhető, most minden adózási formára kiterjed. Lényege, hogy 2023. adóévtől a korábbi háromféle módszert egyféle (választható) adóalap-megállapítási mód váltja fel. Egyszerűsített adóalap meghatározást 2023. adóévtől az az adózó jogosult választani, akinek az adóévben – 12 hónapnál rövidebb adóév esetén arányosítva – a helyi adó törvény szerinti nettó árbevétele nem haladja meg a 25 millió forintot. Ezen belül három bevételi szintet nevesít a rendelet, mi csak az elsővel, a 12 milliós határral foglalkozunk.

Ez a taxis vállalkozók mindegyikére vonatkozik, hiszen a 12 millió forintot sem haladhatja meg az éves bevétel – feltéve, ha az alanyi áfa mentes határon belül kívánunk maradni. Ebben az esetben az éves fizetendő adó – akárcsak eddig a katások esetén – 50.000 Ft. Az egyszerűsített adóalap megállapítás választása esetén adómentességre, adókedvezményre és adócsökkentésre nincs lehetőség.

Adóbevallás

A fix összegű iparűzési adót fizető katás vállalkozók eddig nem voltak kötelezettek iparűzési adó bevallást készíteni, ez most változik. Adózási formától függetlenül minden egyéni vállalkozó köteles évente iparűzési adó bevallást benyújtani. Ennek határideje május 31. Az eddigiektől eltérően ezen az adatszolgáltatáson kell nyilatkozni arról – mégpedig az év elejéig visszamenőleges hatállyal – hogy a fent említett egyszerűsített adóalap meghatározást választjuk, vagy adónkat tételesen, bevételünk és költségeink részletezésével kívánjuk fizetni. Előrebocsátom, hogy az átlag taxis vállalkozónak mindenképpen az egyszerűsített formát javasolt választani, ez bevételtől függetlenül – évi 12 millió forintig – állandó összeg.

 

Ki járt jobban, és ki rosszabbul?

Az átalányadózók, akiknek bevétele évi 6.250 ezer forint alatt volt, rosszabbul jártak, hiszen az előzőek szerint eddig a bevételig nem kellett adót fizetniük. Az ennél több bevételt elérők sem nyertek sokat ezzel az új rendszerrel, mert a fizetendő adó még 12 milliós bevételnél is csak 57.600 forint volt. A katások helyzete – akik eddig is a fix évi 50 ezer forintot fizették – érdemben nem változott. Itt most nem részleteztük azt az esetet, ha valaki több önkormányzat területére is fizet iparűzési adót.

 

A befizetés határideje

Itt is változás történt. Eddig az iparűzési adót is két részletben, március 15-ig és szeptember 15-ig kellett fizetni. 2023-ban az éves adóelőleg fizetési kötelezettség 50.000,-Ft, melynek esedékessége az adóév május 31. napja (az adóelőleg – ha a 12 milliós határt betartjuk – a teljes éves adót jelenti).

 

Kinek kell nyilatkoznia

Aki 2022. december 31-én kata-alanyként tételes iparűzési adót fizető egyéni vállalkozónak minősült, bejelentéssel kapcsolatos teendője nincs, az egyszerűsített adóalap megállapítást az adóhatóság a jogszabály alapján vélelmezi, és nyilvántartásba veszi. Erről „Értesítés KATA lezárásról” címmel küldtek tájékoztatást a tárhelyre.

Aki nem kívánja az egyszerűsített adóalap-meghatározást alkalmazni, 2023. május 31-ig 2022. évi bevallásban, jelentheti be az önkormányzati adóhatóságnál.

Szeretném megjegyezni, hogy fentiek a főváros eljárásáról szólnak egyéb vidéki önkormányzatok másként is szabályozhatnak!

Amennyiben az egyszerűsített adóalap-meghatározást a 2. pontban foglaltak szerint nem választotta a 2023. évre, azonban arra mégis vissza kíván térni, döntését leghamarabb a 2023. évi bevallásban 2024. május 31-ig jelentheti be az adóhatóságunknak a 2024. évre vonatkozóan.

Az iparűzési adót a Fővárosi Önkormányzat 11784009-15490012-03540000 számú iparűzési adó beszedési számlájára kell megfizetni.

-oli-