KARÁCSONY GERGELYÉK TOVÁBB DRÁGÍTOTTÁK A TAXIZÁST

 

Életbe lép hétfőtől a 10 százalékos taxis tarifaemelés, amit Karácsony Gergelyék javaslatára a Fővárosi Közgyűlés szavazott meg.

 

Hétfőtől 440 forintra nő a kilométerdíj, és 110 forintra a percdíj, miután hatályba lép a módosított taxirendelet, amit januárban Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára megszavazott a Fővárosi Közgyűlés. A tavaly májusi durva áremelés utáni újabb drágulást azzal magyarázták, hogy a benzinársapka eltörlése miatt a taxisoknak csökkent a jövedelme.

A taxis szervezetek két változatban fogalmazták meg javaslataikat a fővárosnak.

Az első javaslat szerint az előre megrendelt szolgáltatás esetén az alapdíj 1000-ről 2000 forintra emelkedett volna, de a többi díj változatlan maradt volna

A második, végül elfogadott javaslat szerint a tarifák egyöntetűen 10 százalékkal drágulnak.

Egy későbbi javaslat szerint az alapdíjat 1500 forintra, a többi díjat pedig 10-10 százalékkal akarták emelni.
A nem támogatott javaslatok a kis távolságra szóló utazásokat aránytalanul drágították volna, miközben sokszor a kis távolságra szóló utazások nem kényelmi célúak, hanem közszolgáltatások vagy más alapvető szolgáltatások igénybevételét célozzák – írták az előterjesztésben.


Kétezer taxis elhagyta a pályát

Az előző, nagy áremelés tavaly májusban volt. Azelőtt Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke adott interjút a Metropolnak, és részletesen elmondta, hogy szerintük miért van szükség a jelentős emelésre.
2019-ben több mint hétezer taxinak volt fővárosi droszthasználati engedélye. Jelenleg ez a szám stabilan ötezer taxi, azaz a taxisok közel 30%-a tekinthető pályaelhagyónak – mondta a taxis szövetség elnöke.

“A pandémia idején sok sofőr futárkodásba, autóbuszozásba kezdett, vagy visszatért az eredeti szakmájához.”

Forrás: ripost.hu  Kép: illusztráció