TESZOR, TEAOR, ÖVTJ

 

A napokban több taxis vállalkozó kapott értesítést a NAV-tól (értesülésünk szerint csak egy taxitársaság tagjai érintettek), hogy nyilatkozzon a kiadott számláin lévő TESZOR számról.

A címben jelzett rövidítések mindegyike a tevékenység pontos beazonosítását szolgálja. Az évek alatt a besorolás többször is változott, de 2015 január elsejétől az EU tevékenység szerinti termékosztályozásának, a CPA-nak magyar nyelvű változatát kell alkalmazni a statisztikában.

E szerint például a taxis tevékenység a 4932 számot kapta.

Miért fontos ez, elsősorban a katás egyéni vállalkozóknál? Azért, mert 2022 szeptember elseje után az „új katában” már kizárólag magánszemélyeknek adható ki számla, ez alól azonban a taxis szolgáltatás kivétel: a taxisok bárkinek, adóalanynak, közületnek adhatnak számlát, de csak konkrétan taxis tevékenységről.

A NAV vizsgálat azért indult, mert annak a bizonyos taxitársaságnak a számláin a TEAOR 6022 jelzés szerepel. Ami ugyan valóban a taxis tevékenységet jelentette, de csak 2015-ig! Onnantól már az új besorolást kellett feltüntetni, ennek hiánya okozta a zavart. Ami a szomorú, hogy néhány nyomtatványboltban még ma is kapható olyan kézi számlatömb, ami a TEAOR 6022-t tartalmazza.

Katás taxisként érdemes több dologra is fokozottan figyelni:

  • Szigorúan és kizárólag taxis tevékenységről adhatunk számlát
  • Online számlázó programunkban ellenőrizzük a helyes besorolást
  • Ellenőrizzük használt kézi számlatömbjeinket is, és amennyiben azon még a régi 6022 szám szerepel, inkább nyissunk új tömböt
  • Amennyiben a vállalkozásunkban több tevékenység is szerepel, és azokat nem gyakoroljuk, célszerű töröltetni a listából.

Tudomásunk szerint az érintett taxitársaság már gondoskodott a hiba kijavításáról.

-oli-