Nyugdíj előtt állók

 

2020 végén elindult egy folyamat, amely azt a célt szolgálja, hogy a járulékbefizetéseket, szolgálati időt „közhitelessé” tegye. Lényege, hogy a nyugdíjas korhoz közeledő biztosítottak részére egyeztetés céljából megküldik az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál róluk nyilvántartott szolgálati idő, és járulékbefizetési adatokat. A nyugdíjigazgatóság által közölt adatokban lévő hibák, hiányosságok kijavítására több lépcsőben is van lehetőség. Célszerű előbányászni a régi munkahelyeinkről szóló iratainkat, a munkakönyvet, stb.

Az sem reménytelen helyzet, ha valakinek hiányoznak a megfelelő dokumentumai. A bejelentés alapján ugyanis a hivatal kivizsgálja az ügyet. Ők keresik ilyenkor meg a volt foglalkoztatót, illetve annak megszűnése esetén a jogutódot, iratmegőrzőt, vagy ellenőrzés útján beszerzik az ügyfél által beszámítani kért adatokat.

A Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szerint nagyon fontos minden jogszerző munkaidő összegyűjtése, mert akár néhány nap alkalmi foglalkoztatás is „évet adhat”.  Ugyanis (40 év szolgálati idő felett) minden elismert teljes év után két százalékkal emelkedik a nyugdíj összege. A nyilvántartásban jellemzően nem szerepelnek olyan, szolgálati időnek minősülő időtartamok, mint a felsőfokú tanulmányok vagy a sorkatonai idő, mert azokat nem a foglalkoztatóknak kellett jelenteniük. Érdemes ezekről is bizonyítékokat keresnünk.

 

Még néhány fontos információ a szolgálati idő megállapításról:

  • Nyugdíjra jogosult, aki az öregségi korhatárt betöltötte, és legalább 20 év szolgálati időt igazol. A nők életkoruktól függetlenül 40 év szolgálati idő után nyugdíjba mehetnek. A résznyugdíj igénybevételéhez 15 szolgálati év szükséges.
  • A szolgálati idő számításánál csak teljes évet vesznek figyelembe. Az esetlegesen hiányzó időszakot érdemes még főfoglalkozásúként ledolgozni, különben egy egész év elvész!
  • A felsőfokú tanulmányok nappali tagozata beleszámít a szolgálati időbe, de csak egy képzés erejéig. Nem elég a diploma bemutatása, más igazolás is szükséges (leckekönyv, stb.)
  • A részmunkaidőben folytatott foglalkoztatás (taxis alkalmazottaknál jellemző!) minimálbér, vagy az alatti kereset esetén arányosításra kerül.
  • Szintén arányosításra kerül a katások jövedelme, ma már egy katásként ledolgozott év csak fél év szolgálati időnek számít!
  • A sorkatonai szolgálat beleszámít a szolgálati időbe.
  • Alkalmazottak esetén, ha a bejelentésük megtörtént, az időszak akkor is szolgálati időnek számít, ha a foglalkoztató nem fizette a járulékokat.
  • Egyéni vállalkozók esetén viszont csak az az időszak számít szolgálati időnek, amelyre a nyugdíjjárulékot, TB járulékot megfizették. Utólagos megfizetés esetén, vagy ha az adóhatóság (kérelemre) elengedi, érdemes a nyugdíj újraszámítását kérni.

 

Már nyugdíjban lévők

  • Méltányossági nyugdíjemelés. Alacsony nyugdíjjal rendelkezők (melyik taxis nem ilyen?) háromévente úgynevezett méltányossági nyugdíjemelést kérhetnek. Érdemes ezt megtenni, mert esetenként akár többezer forintos havi nyugdíjemelést is el lehet érni. Jogosult rá, akinek havi nyugdíja nem haladja meg a 120.000 forintot. A kérelem-adatlapot az illetékes nyugdíjigazgatóságnál kell benyújtani. Mellékleteket, igazolásokat nem kérnek, de az indoklási rész kitöltése javasolt. A kérelemben meg kell jelölni azokat a különös méltánylást érdemlő körülményeket, amelyek megalapozhatják a kérelem teljesíthetőségét. (pl.: egészségi állapot, közeli hozzátartozó egészségi állapota, gyógyszerköltség, közüzemi díj elmaradásról szóló igazolás stb.) Az emelés összege legalább 3.000 forint, de legfeljebb 8.000 forint lehet. Az engedélyezett kivételes nyugellátás-emelés „beépül” a nyugellátás összegébe, a nyugellátások évenkénti rendszeres emelése az emelés összegének figyelembe vételével történik. Az ügyintézési határidő 21 nap.
  • Egyszeri nyugdíjsegély. Jogosult, aki nyugellátásban részesül, és olyan élethelyzetbe kerül, amely létfenntartását veszélyezteti, és a havi jövedelme nem haladja meg a 100.000 forintot, ha a közeli hozzátartozójával közös háztartásban él; vagy a 120.000 forintot, ha egyedül él. Évente legfeljebb egy alkalommal állapítható meg. A kérelem-adatlapot szintén az illetékes nyugdíjigazgatóságnál kell benyújtani. Mellékleteket, igazolásokat nem kérnek, de az indoklási rész kitöltése elengedhetetlen. Összege: nem lehet kevesebb 15.000 forintnál, de nem haladhatja meg az 50.000 forintot. Az ügyintézési határidő 21 nap.

 

Jogszabályok: 1997. évi LXXXI. Törvény,168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet

 -oli-