Tájékoztatjuk azon tisztelt egyéni vállalkozó adózóinkat, akik 2022. évben tételes iparűzési adóalap meghatározást választottak, hogy 2023. január 1. hatállyal módosul a helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. 39/A §-a szerinti egyszerűsített adóalap meghatározás. A jogszabályváltozás lényege, hogy annak a vállalkozónak, akinek éves szinten a bevétele nem haladja meg a 25 millió forintot, lehetősége nyílik arra, hogy a Htv. 39. § (2) bekezdése szerint az adót három bevételi sáv és ahhoz tartozó tételes adóalap alapján számíthassa ki.

 

A 2022.12.31-én új KATA hatálya alá tartozó, az iparűzési adóját tételes adóalap után fizető egyéni vállalkozó azonban külön bejelentés nélkül, automatikusan alkalmazhatja az új egyszerűsített adóalap-meghatározási módot, de legkésőbb 2023. május 31-ig nyilatkozatot tehet arról, hogy mégsem kívánja alkalmazni.

 

Fentiek alapján nyilvántartásunkat az alábbiak szerint módosítottuk:

– az adószámla kivonat fejrészében a “Tételes KATA-s” tevékenység 2022. december 31. napjával lezárásra, egyidejűleg 2023. január 1-jétől “Egyszerűsített (sávos) IPA” tevékenység megnyitásra került.

Ha tehát nem kíván élni az egyszerűsített adóalap-meghatározási móddal, ezt a döntését 2023. május 31-ig van lehetősége bejelenteni adóhatóságunkhoz.

 

Budapest Főváros
Főpolgármesteri Hivatal
Adó Főosztály