Heves vármegyében először került kihelyezésre ilyen eszköz, ami elősegíti a gyorshajtókkal szembeni hatékonyabb fellépést

 

Nemcsak megyénkben, de Magyarország egész területén a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek legjellemzőbb baleseti oka a gyorshajtás. A sebesség emelkedésével egyenes arányban nő a baleseti kockázat.

A gyorshajtáson belül két típust különböztetünk meg: az abszolút és a relatív gyorshajtást.

  • Az abszolút gyorshajtásnak nevezzük, amikor valaki az adott útra megengedett legnagyobb sebességet túllépve közlekedik.
  • A relatív gyorshajtásnak azt nevezzük, amikor a járművezető ugyan betartja az adott útra meghatározott sebességhatárt, azonban nem az út vonalvezetésének, állapotának, a forgalmi-, az időjárási- és a látási viszonyoknak megfelelően választja meg járműve sebességét és ebből baleset történik.

 

A gyorshajtók kiszűrése érdekében Heves vármegyében először Hatvanban került kihelyezésre egy új sebességmérő eszköz, úgynevezett trafibox.

 

A kétirányú, fix sebességmérő berendezés a Horváth Mihály úton (3-as főút) üzemel mostantól.  A 2023. január 24-én megtartott átadón Meggyesfalvi Tamás r. alezredes, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője elmondta, hogy a helyszín kiválasztása a helyi adottságok és a baleseti statisztikai adatok figyelembevételével történt, illetve a rendőrség továbbra is nagy hangsúlyt fektet a gyorshajtók kiszűrésére.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Szinyei András, Hatvan város alpolgármestere is.

A jövőben további trafiboxok kihelyezése is várható vármegyénkben.

A téli időszakban rendkívül fontos, hogy minden esetben az útviszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedjünk! A nedves, havas, jeges aszfalton, ködös, párás látási viszonyok mellett csökkentsük járművünk sebességét!

Forrás/képek: police.hu