NEM CSAK A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM ZABÁLJÁK MAJD A NETED

 

Maguk az applikációk, szolgáltatások nem lesznek fizetősek, de mobilnetből hamarosan többet kell vegyél, ha ugyanennyit szeretnél netezni.

 

Hamarosan komoly változások lépnek életbe mindhárom mobilszolgáltatónál: mindenhol megszűnik a nullás díjszabás, ami miatt több mobilnetet kell majd vennünk, ha nem változtatunk az internetezési szokásainkon. Vagyis egyes alkalmazások és szolgáltatások használatáért bizonyos értelemben fizetni kell majd a jövőben.

 

Mi az a nullás díjszabás és miért szűnik meg? 

A korábban adatforgalmat nem fogyasztva használható alkalmazások- mint például a Facebook, Instagram, Messanger-használata márciustól meg fog jelenni a hónap végi telefonszámlánkon, ha a mobilinternetünkkel használtuk őket. A döntés mögött egy európai uniós irányelv áll, ami a mobilszolgáltatók és applikációfejlesztők közötti versenyt igyekszik élénkíteni.

 

Milyen alkalmazásokhoz, szolgáltatásokhoz kell majd több mobilnet?

Olyan alkalmazásokat, amik eddig a saját tartalmaikkal nem csökkentették a mobilinternetünket. Ezek főként közösségi média, chat, navigáció, zenei és videó streaming alkalmazások. Tételesen a következők:

  • Telekomnál: a korlátlan Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp, Waze, Spotify, Tidal, Apple Music, Deezer, TV GO és HBO Max szolgáltatásokat.
  • A Yettelnél: a korlátlan e-mail küldést/fogadást és a böngészés, a korlátlan Facebook és más közösségi média használatot, a HBO szolgáltatáscsomagot, Yettel TV, TV2 Play Premium, Yettel TV + HBO MAX, Yettel Music és Deezer szolgáltatásokat.
  • A Vodafone-nál: a Social Pass-t, a Connect Pass-t; az EU Video Pass-t, a NavigationPass-t (Waze, Google Maps) és a Music Pass (Spotify, SoundCloud, Deezer, Tidal) csomagokat.

 

Mennyi adatot fogyaszt egy-egy ilyen alkalmazás?

Az alkalmazások használata nem ugyanolyan mértékben fogyasztja a mobilnetet. Egyes alkalmazások és azok egyes funkciói többet, mások kevesebb adatot fogyasztanak. Például 100 db üzenet küldése és fogadása Facebook Messengerben 10 KB-nyi adatforgalomba kerül. 1 percnyi Facebook-hírfolyam olvasása 2MB, 1 perc online zenehallgatás 5,6 MB -ami extrém minőség esetén akár 19 MB is lehet-, egy perc Instagram böngészés pedig 20 MB. A GB és MB közötti váltószámok pedig a következők: 1 GB = 1024 MB; 1 MB = 1024 KB.

 

Kiket érint a nullás díjszabás megszűnése? 

Akik korábban olyan csomagot választottak, amiben bizonyos appok és szolgáltatások igénybevételekor adatforgalom nélküli használtat járt.

Ők vagy nagyobb csomagba -több mobilnet jár hozzá- lépnek át, vagy kevesebbet használják a mobilnetet és többet a WiFi-t.

Forrás: ripost.hu kép: illusztráció