Aki időnként szokott autópályázni, tuti bizonytalankodott már amiatt, hogy pontosan meddig is érvényes a matricája, vagy hogy megvásárolta-e egyáltalán, és ha igen, milyet. Ilyenkor két dolgot tehettünk: használhattunk valamilyen kevésbé megbízható lekérdezési szolgáltatást, vagy fel kellett hívni a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) ügyfélszolgálatát, ez azonban mostantól megváltozik

 

A társaság elindított új, Online e-matrica-lekérdező szolgáltatását, mellyel könnyen és egyszerűen, pár kattintással utánanézhetünk minden fontos információnak. Ehhez ráadásul regisztrálnunk sem kell.

A dolgunk csupán annyi, hogy felkeressük a nemzetiutdij.hu weboldalt, majd a menüből kiválasztjuk az “E-matrica-lekérdező” lehetőséget. Ezután el kell fogadnunk az internetes sütibeállításokat, majd a tájékoztató alján elindíthatjuk a lekérdezési felületet. Itt adjuk meg autónk felségjelzését és rendszámát, majd az “E-matricák lekérdezése” gombra kattintva már láthatjuk is az eredményt.

A rendszer a NÚSZ Zrt. központi adatbázisában keres, így mindegy, hol és hogyan vásároltuk a matricánkat, az eredmények között szerepelnie kell.

A társaság azt is közölte, régóta mutatkozott igény egy hasonló megoldás bevezetésére. Csak 2022-ben körülbelül 25 ezer érdeklődő telefonhívást kapott ügyfélszolgálatuk bizonytalan ügyfelektől, mely az összes bejövő hívás ötödét tette ki.

 

Pótdíjkisokos

Ha kiderül, hogy matrica nélkül használta valaki a fizetős utak valamelyikét, akkor akkor büntetést, egész pontosan pótdíjat kell fizetnie. Alapesetben a személyautóknál, motoroknál, kisteherautóknál a pótdíj összege 18 750 forint, ha 60 napon belül fizet az autós. Amennyiben a ennél később, akkor közel 75 ezer forint.A buszok esetében 84 330, illetve 337 290 forint ugyanez.

Pótdíjat kell akkor is fizetni, ha van matrica, de alacsonyabb díjkategóriára szól. Ilyen eset lehet például, ha valaki például 7 személyesnél nagyobb, mondjuk 9 személyes kisbuszra a D1-es matricát vett, pedig arra a drágább, D2-es matrica kell. Ilyenkor ptódíjkülönbözetet kell fizetni. Itt is él a 60 napos szabály, ha ezen belül egyenlíti ki a tartozást az autós, akkor 9440 forintra bánja; ha később, akkor közel 38 ezer forintra ugrik az összeg.

Azt, hogy pontosan melyik kategóriába tartozik az adott autó, a forgalmiból lehet kideríteni. Három paramétert kell megnézni, egyrészt “J” (járműkategória), másrészt az F.1″ (együttes tömeg), valamint az S.1 (ülések száma) sorokat.

A NÚSZ Zrt. példája:

A D1 kategóriába a legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas 3,5 t alatti személygépkocsi és annak pótkocsija tartozik, ha a forgalmiban a „J” mezőben „M1” (személygépkocsi) vagy „M1G” (terepjáró személygépkocsi) jelzés szerepel. Ha ezen feltételek valamelyike nem teljesül, vagy a „J” mezőben „N1” (3,5 t össztömeg alatti áruszállító gépkocsi) / „N1G” (terepjáró tehergépkocsi) kód látható, akkor a jármű egészen biztosan D2 díjkategóriába tartozik.”

Van egyébként “türelmi idő”, ez a gyakorlatban azt jelenti, ha valaki tévedésből vagy feledékenységből matrica nélkül ment fel egy fizetős szakaszra, 60 percen belül megveheti azt, így nem kell pótdíjat fizetnie.

A NÚSZ Zrt. egyúttal azt kéri, hogy sztrádamatrica-vásárlásnál még a fizetés előtt mindenki ellenőrizze a megadott adatokat, a rendszámot, felségjelzést, díjkategóriát, az érvényességi időt és vármegyei matricánál a vármegye nevét.

Forrás: totalcar.hu Kép: illusztráció