Közelednek az ünnepek, s ilyenkor sok jó falat kerül az asztalra. Jómagam is dolgozom serényen a konyhában, lassan nekikezdek a töltött káposztának, halászlének, s egyéb halas ételeknek, de most elébben egyéb fogások kerültek terítékre. Készült egy aszpikos előétel, raguleves, s őzpörkölt is, most ezekről írok némi kedvcsinálót.

 

Történt ugyanis, hogy kaptunk egy őz lapockát, melyet feldolgoztam, bontottam, s a csontos részét  nem hagytam el, egy jó őzhúsleves lett belőle. Ennek a leszűrt levét zselatinnal keverve, önthettem ki, s dermedt meg aszpikká.

Jómagam is dolgozom serényen a konyhában

De előtte pácoltam sertés nyelvet és nyúl gerincet is, a nyelvet levében puhára főztem, a nyulat fokhagymával spékeltem, szalonnával borítottam, s fólia alatt kevés sörben így sütöttem puhára.

Még egy adag spenótot is főztem, fokhagymásan, kis fehér borssal, sóval ízesítve, majd összeállítottam az előételt. A nyelv szeletelve került az aszpik belsejébe, karika főtt répával együtt, s dermedés után a formából tányérra helyeztem.

A nyúlgerinc tálalva

A nyúlgerincet óvatosan leválasztottam a csontról,  felszeleteltem, s néhány darab szintén a tányérra került, amit csepegtettem szarvasgomba olajjal, majd egy kis kanál házi szederdzsemet is kapott. A spenótból egy kanállal elhúztam a tányéron, még egy pötty tejföl reá, s egy kevés kapribogyó is került mellé. Snidlinggel díszítettem, s imigyen kínáltam.

Tárkonyos zöldbab raguleves

Következett a tárkonyos zöldbab raguleves, egy nagyobb adag, mert sokan voltunk. Vagy 80 dekagramm csirkemellet csíkoztam, s egy fej aprított hagymával együtt kevés olajon pirítani kezdtem. Mire levét elpárolta, addig az előkészített egy kilogramm zöldbabot hozzáadtam, s még két karikázott sárgarépát és két apróra kockázott burgonyát is mellékeltem. Felöntve alaplével, vagy csak vízzel, főztem tovább. Került bele só, bors, petrezselyem, s egy teáskanálnyi tárkony is .Nincs rántás, nincs staubolás, akár így is maradhatna, de én azért egy nagy kanál kukorica keményítőt feloldottam vízben s ezzel  kissé sűrítettem. A végén még belecsavartam egy fél citrom levét, s egy kis doboz főzőtejszínt is belekevertem hőkiegyenlítés után. Itt érdemes kóstolni, s az ízeket beállítani, s készen is van a levesünk.

Őz, amit feldolgoztam, egy erős pörkölt alapra tettem, túrós csuszával tálaltam

Következett az őz, amit feldolgoztam, egy erős pörkölt alapra tettem, az alap fűszerek mellé kapott boróka bogyót, csipetnyi tárkonyt és rozmaringot is. Piros paprikát csak szerényen. Főzése kissé tovább tart, mikor kezd már puhulni, akkor adtam bele vagy 30 dekagramm aprított csiperke gombát, majd vörös borral javítottam a szaftot. Itt is lényeges a kóstolás, s az ízek beállítása.

A pörkölthöz jól megy a túrós csusza, így ezt is készítettem, egy-egy kiló  főtt  tészta és túró összekeverve, tepsibe simítva, tejföllel leöntve, s pirított szalonnával, illetve baconnal gazdagon meghintve került be a sütőbe egy 20-25 percre, majd így melegen tálaltam az omlós-puha pörkölt mellé.

Sütőbe kerülés előtt a túrós csusza

 

Most így 15 év társadalmi munka után, több száz recept közzététele után úgy gondoltam, hogy egyenlőre pihenek, nem írok recepteket. Ha mégis volna érdeklődés, megtalálható vagyok akár a fb-n is. Remélem, néhány olvasó az évek alatt kedvet kapott írásaim során a főzésre, és sikereket ért el a gasztronómia területén.

Továbbra is jó munkát a konyhában, s jó étvágyat kívánok:

Békés Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánok!

Soós István, ex City-22