Ilyenkor az év vége környékén a taxis egyéni vállalkozók már gyakran a karácsony előtti rohamra készülnek, adminisztrációs teendők ebben az időszakban általában nincsenek. Az idei év azonban más…

 

2017-ben adták ki először azokat a Tevékenységi Engedélyeket, amelyek öt évig érvényesek. Ezek az engedélyek mostanában kezdenek tömegesen lejárni. Megújításához adóigazolások, utasbiztosítási igazolás és erkölcsi bizonyítvány szükséges. A taxivezetői arcképes igazolványok érvényessége szintén öt év. Érvényesítéséhez egy ismeretfelújító tanfolyam és vizsga szükséges.

Az engedélyek lejárata után, megújításukig a taxis tevékenység nem végezhető! Az okmányok érvényességét általában közúti ellenőrzés során vizsgálják.

Az elmúlt napokban azonban előfordult, hogy a taxitársaság diszpécserközpontjában jelentek meg a revizorok, és érdeklődtek egyes taxis vállalkozók munkavégzéséről. Amennyiben a fuvarfelvételek egy része az engedélyek érvényességi idején túlterjedtek, a vállalkozót határozatban szólították fel dokumentumainak megújítására.

Több okból is ki lehet csúszni a határidőkből. Egyrészt sok esetben az adógazolások lekérése során szembesül a vállalkozó azzal, hogy tartozása van. Az adóhatóság például minden év november 15-én írja elő az előző évi késedelmi pótlékot. Előfordul az is, hogy esetleg több évvel korábbi, akár nullás bevallásokat hiányolnak (hogy miért csak ilyenkor, az rejtély…).

Ezeknek a hiányosságoknak a pótlása akár több nappal is meghosszabbíthatja az igazolások kiadását.

Az arcképes taxivezetői igazolványok megújítás során is sok buktatóval találkozhatunk, Egyik a szó szerinti buktató, vagyis a vizsgán történő bukás. Bár a vizsga akár többször is megismételhető, ez azonban mind időigényes. Az sem nyugodhat meg, aki akár elsőként sikeresen vizsgázott; a bizonyítvány kiadása ugyanis akár több hétig is elhúzódhat.

Bizonyos nemzetközi fuvarszervezővel szerződött vállalkozókat is éppen a napokban szólított fel az adóhatóság az áfa bevallások és összesítő nyilatkozatok pótlólagos beküldésére, mégpedig több évre visszamenőleg. Igen nagy terhet ró ez a vállalkozókra és a könyvelőkre egyaránt.

Egyszóval elég zsúfolt időszak vár a taxis vállalkozókra december hónapban. Ráadásul úgy, hogy a hírek szerint az államigazgatás jelentős része december 15.- után leáll, ügyintézésre nem lesz mód.

Mielőbb érdemes tehát időpontot egyeztetni vállalkozásunk szabályos működésének fenntartása érdekében!

-oli-